RECENSION – MUSIKAL

"The book of mormon" driver med allt

1:42 min

Om man för samman tanken om mormonernas månggifte och afrikansk könsstympning i samma berättelse – vad får man då? Musikalen "The book of mormon", som i går kväll hade Sverigepremiär på China i Stockholm

Titel: "The book of mormon"
Manus och musik: Trey Parker, Matt Stone (manus) och Robert Lopez (musik)
Plats: Chinateatern i Stockholm
Regissör och översättning: Anders Albien
Koreograf: Siân Playsted
Musikaliskt ansvarig: Jan Radesjö
Sångare: Linus Wahlgren, Per Andersson, Samantha Gurah, Anton Lundqvist, Peter Gardiner och Camilo Ge Bresky m.fl 
Övrigt kreativt team: Andreas Bini, Camilla Thulin, Linda Kebbon, Palle Palmé, Oskar Johansson, Johan Larsson och Philip Sundbom          
Spelperiod: I första hand till 29 april

Det här är en uppvisning av alla möjliga och omöjliga, sanna och falska schablonbilder av mormoner och afrikaner.

Det handlar alltså om två naiva mormonmissionärer som kommer till Uganda med noll kunskap om landet och där hittar de sexuella övergrepp på barn, vidskepelse och vanligt naturligt familjeliv... plus ett antal andra misslyckade och hämmande mormoner som inte lyckats omvända en enda. Vidskepelse möter vidskepelse alltså.

Det är ett ovanligt rått språk, fast jag hade nog väntat mig ännu fler vulgära utrop eftersom skaparna av musikalen är de som gjort den animerade serien "South Park".

Allt är skruvat, allt är löjligt och mitt i detta görs huvudrollerna snyggt av Linus Wahlgren och roligt av Per Andersson. Och dörrknackningen är med.

Det är en ovanlig musikal, kul att se något nytt och jag älskar att man slår mot all religiös övertro och att man driver med vitas påklistrade sympati för Afrika. Men den känns gammaldags amerikansk och stannar där... så jag saknar den sista vassa udden.