Blivande kockar vill jobba på stjärnrestauranger

2:24 min

Elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet vill starta eget, tävla i TV-program eller jobba på prisade restauranger.

Samtidigt som Kock-VM, Bocuse d´Or, pågår i den franska staden Lyon lagas det mat för fullt i köket på Parkskolan i Örnsköldsvik. Det är elever som studerar restaurang- och livsmedelsprogrammet som yrkesintroduktion som lagar dagens lunch. Zakaria Khalif och Ali Mehbob har studerat i ett år och trivs bra.

– Det är roligt att jobba med mat, säger Zakaria Khalif.

I framtiden vill Zakaria jobba på ett bageri eller konditori medan Ali Mehbob vill starta en egen restaurang.

 – Helst av allt vill jag starta något eget. Där ska vi servera klassisk svensk mat och mat från mitt hemland som är Pakistan, säger Ali Mehbob.

Helst av allt vill jag starta något eget.

Viktor Westerlind och Taradon Noimee studerar restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och vet mycket väl att det är Kock-VM i Frankrike. De båda skulle kunna tävla inom yrket men känner att det krävs mycket träning innan dess.

– Med betydligt mycket mer övning och mer tid från lärare så skulle det absolut gå, säger Viktor Westerlind.