Fortfarande oklart varför student mördades

1:49 min

Idag är det ett år sen den italienske forskarstudenten Giulio Regeni försvann i Egypten.

Runt om i Italien hålls manifestationer idag i samarbete med Amnesty International till minne av Giulio Regeni med krav på svar om vad som hänt.

Han hittades mördad några dagar senare, men av vem och varför han mördades är hittills inte klarlagt.

En pusselbit har dock kommit fram, en film från en mobilkamera från den person som sedan anmälde studenten till polisen.

Det var idag för ett år sedan som den italienske forskarstudenten försvann i Egypten. Giulio Regeni var där på ett stipendium från Cambridge för att forska om egyptiska fackföreningar

Några dagar efter försvinnandet hittades Giulio Regenis döda kropp blåslagen och torterad vid en vägkant. Fortfarande vet man mycket lite om vad som hänt

Nu har en pusselbit offentliggjorts. Det är en film inspelad med mobilkamera av en representant för gatuförsäljarnas fackförening.

Mannen ber forskarstudenten om hjälp med pengar för sin frus cancerbehandling, men Giulio Regeni förklarar på arabiska att hans pengar bara kan användas för forskarändamål.

Representanten för gatuförsäljarna var också polisinformatör skriver tidningen La Repubblica.

Han lämnade filmen till polisen tillsammans med en anmälan om att han misstänkte att Giuli Regeni var spion. Men vad som hände därefter är fortfarande höljt i dunkel.

Från Italiens sida har misstankarna riktats mot den egyptiska staten, som har förnekat inblandning.

Men Italien anser att egyptiska myndigheter brister i enagagemang för utredningsarbetet, och har kallat hem sin ambassadör från Egypten.

Det är nu ett växande problem för de diplomatiska relationerna mellan Italien och Egypten och gentemot grannlandet Libyen, där Italien nyligen har återöppnat sin ambassad.