Musikskapare kräver granskning av Stim

1:46 min

Det kokar inom en av musikindustrins mäktigaste institutioner - upphovsrättsorganisationen Stim. En rad musikskapare kräver nu en oberoende granskning.

På frisörsalonger, i hotellobbyer och på spa till exempel spelas det ofta musik i bakgrunden. Musik som ägarna måste betala för. Pengarna går till Stim, som sedan fördelar dem till tonsättare och låtskrivare.

Den grupp medlemmar som nu gått samman menar att pengarna fördelas felaktigt och att vissa av musikskaparna får väldigt lite eller i vissa fall inte några pengar alls.

– Vi vill se en saklig, oberoende, granskning som visar från källan till individuell utbetalning. Vad som händer på vägen och hur det ser ut. Sedan får man gå vidare därifrån, säger kompositören Tommy Kaså.

Vad är det ni menar händer på vägen i dag?

– Ja, uppenbarligen, eftersom många saknar ersättning, så händer någonting, det är klart. Vi vill ta reda på vad i och med den här granskningen, säger Tommy Kaså.

Det är inte första gången kritik riktats mot Stim - det finns kritik mot oklarheter kring utbetalning, brist på transparens och att pengar missbrukas.

Men nu efter flera års konflikter, går 10 procent av medlemmarna tillsammans och kräver en oberoende granskning. Enligt lagen om ska då minoritetsskyddet gälla, där 10 procent räcker för ett beslut.

Karsten Dyhrberg, vd för Stim, vill nu ha en ny dialog för medlemmarna om exakt vad de vill ha svar på. Han är inte främmande för en granskning, men menar att det är en liten grupp sett till det totala antalet medlemmar.

– Vi har under lång tid haft samtal med vissa av dessa. Om en granskning skulle vara lösning och slutet på den dialogen så kan det vara någonting bra. Men det är en liten grupp i förhållande till stora Stim, så vi måste också bedöma hur mycket resurser det kan ta, säger Karsten Dyhrberg, vd för Stim.

Under 2015 omsatte Stim 1,8 miljarder kronor. Stim har 80 000 anslutna tonsättare och låtskrivare. Av dessa är drygt 500 personer medlemmar och har därmed rösträtt.