Misstanke om organiserat tiggeri i Mossgruvan

1:19 min

De tre personer som sitter häktade i Örebro misstänkta för människohandel kan ha ägnat sig åt organiserat tiggeri.

Enligt mycket trovärdiga uppgifter till P4 Örebro så handlar den här brottsutredningen om tiggeri.

Samtidigt säger privatpersonen Per Andersson som vid flera tillfällen träffat en av de misstänkta att det varje dag kört en bil från Mossgruvan som placerat ut tiggare i bland annat Lindesberg.

– Jag vet ju att det varje dag gått en bil varje dag till Lindesberg och antagligen till Ludvika, eventuellt också till Borlänge där man har kört ut människor som har suttit och tiggt och att de fått betala för den här bilen, säger Per Andersson.

Det var för en vecka sen som ett stort antal poliser slog till i Mossgruvan norr om Kopparberg. Två män som är medborgare i Bulgarien och en kvinna greps och i söndags häktades de båda männen misstänkta för människohandel och kvinnan för medhjälp till människohandel. Alla tre nekar till brott.

Per Andersson säger att kvinnan själv har tiggt sedan flera år tillbaka.

Tror du att hon fått behålla pengarna hon tiggt ihop?

– Hon har säkert fått behålla en del i alla fall. Men hon får ju betala för dyrt för ett boende och så kostar ju bilen en del och eventuellt så kan det vara några andra utgifter. Men jag har hört en summa nämnas för boendet, cirka 4000 för en riktig ruckellägenhet men dock med värme, vatten och toalett, säger Per Andersson.

Per månad?

– Per månad.

Åklagare Lars Duberg vill inte kommentera uppgifterna på grund av förundersökningssekretess. Men enligt polisens definition av människohandel så är det en organiserad transport av människor med syfte att utnyttja dem för olika ändamål. Ett av dem är just tiggeri.

Per Andersson heter egentligen något annat.