Tuffa tider för USA-invandringen

2:15 min

Idag väntas USA:s president Donald Trump att ta tag i ett av hans starkaste löften till väljarna. Nämligen att ta tuffare tag mot invandringen.

– Det kan vara en hel del som han meddelar med början idag och de kommande dagarna. Ikväll, svensk tid, ska han till departementet för inrikes säkerhet. Där sägs det utfärdas olika presidentdekret, som dels handlar om ett moratorium, alltså ett stopp för i stort sett all flyktingmottagning under flera månader, säger Agneta Furvik, Sveriges Radios USA-korrespondent.

Planen är också att stoppa utfärdandet av visum för människor från Mellanöstern och Afrika, bland annat från Syrien och Libyen. Dessutom väntas Trump besluta om att påbörja bygget om den omstridda muren mot Mexiko.

– Det är hans stora tunga vallöften och nu är det dags för honom att dra igång och infria dem. Det är den här politiken han gick till val på, säger Agneta Furvik.

– Det finns också uppgifter om att han ska slå ner på fristäder, amerikanska städer, där man låter papperslösa arbeta och där lokala myndigheter inte deltar i att plocka in de här människorna för deportation. Det är en hel del som är på gång och allt bygger hittills på medieuppgifter. Det är väldigt många olika stora medier som har källor både inom Vita huset och inom kongressen. Mycket av detta stämmer alldeles säkert. Exakt ordning återstår att se, säger Agneta Furvik.

Det kommer medieuppgifter om att han också är på gång med snabba beslut när det gäller CIA och förhörsregler. Vad handlar det här om?

– Det handlar om att han vill ha undersöka om man kan återinföra de så kallade hemliga fängelser som underrättelsetjänsten CIA hade över världen under många år efter elfte september-attentaten 2001.
Det sägs att det inte ska handla om tortyr, men förhöjda förhörsmetoder som det kallas. Donald Trump är en stor förespråkare för alla möjliga metoder, har han visat under valkampanjen. Men många av hans kollegor vill bromsa honom där.

Den nya presidenten har dessutom beslutat sig för att tillsätta en utredning om valfusk. Men det har fått ledande republikaner att höja rösten. Senatorn Lindsey Graham menar att Trump ”underminerar förtroendet både för det amerikanska demokratiska systemet och för sig själv”.