Hans morfars öde i Förintelsen blir nytt körverk

2:32 min

Michael Bliman blev 96 år men kunde ha blivit bara 40. Han överlevde nazisternas dödsläger. Nu ger Micael Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen Blimans barnbarn, tonsättaren Jacob Mühlrad 300000 kr för att återge delar av hans historia genom musik.

Mühlrad skriver på ett körverk som börjar med ett citat, berättar han:

- Citatet är av Nobelpristagaren Elie Wiesel och är på något sätt som ett förord till verket. Jag ser det som det, säger Jacob Mühlrad.

Det är ett citat som handlar om att vi måste bära vittnesbörd för döda och levande om det som hände på 30- och 40-talen, och här i inslaget kan man höra hur verket låter i det ytterst lilla som är klart av det - med Radiokören.

Varje år på minnesdagen av Förintelsen, som i år infaller imorgon fredag, stödjer Micael Bindefelds stiftelse ett eller flera projekt som för vittnesbörden vidare, och så här förklarar Bindefeld varför de valde just det här:

- Jacob Mühlrads körverksprojekt har väldigt tydligt exakt den potential som vi letar efter, att nå stora grupper av människor med en gripande, stark och väldig personlig historia, och det som är dynamiken i det här är just att det är tredje generationens överlevare som nu tar vid, säger han.

Michael Bliman satt i flera dödsläger och överlevde mot alla odds det extrema livet i lägren, men också dödsmarscherna däremellan. Då fick de bland annat gå nakna i kyla för att nazisterna skulle spara på ammunition.

- De sista åtta veckorna låg han och svävade mellan att vara medvetslös och vid medvetande, låg döende, och hade det bara varit någon vecka senare hade han förmodligen strukit med, säger Mühlrad.

Ungefär hälften av dem som blev befriade dog inom loppet av några månader, men Bliman levde alltså tills han blev 96 år då Jacob var 10.

De hann aldrig tala om Blimans upplevelser men hans vittnesbörd finns dokumenterade och Jacob utformar verket som en dialog där han frågar sin morfar vad denne har varit med om, och här inslaget är det sångerskan Eva Dahlgren som sjunger den frågan.

- När han väl börjar svara och de här fruktansvärda erfarenheterna som han har då från Auschwitz och Bergen Belsen som är helt omänskliga ... orden räcker inte till och det är där musiken för mig tar vid, säger Mühlrad.

Jacob Mühlrads verk uruppförs på Berwaldhallen av solister och Radiokören, som har beställt verket, den 14 oktober.