Trump har inget emot skendränkning

2:20 min

USA:s president Donald Trump anser att tortyr fungerar som förhörsmetod. Trump är beredd att tillåta skendränkning igen om försvarsministern och CIA-chefen vill det.

– Jag vill göra allt inom lagens råmärken, sa president Trump när han i en intervju med tv-bolaget ABC fick upprepade frågor om han vill tillåta skendränkning som förhörsmetod. Det förbjöds under den förre presidenten Barack Obama.

Donald Trump talade i ABC-intervjun om att terrorister har ett övertag, att spelplanen är ojämn och att tortyr skulle fungera i kampen mot dem, men att han skulle lyssna på vad försvarsministern och CIA-chefen tyckte. Under sin valkampanj har Trump sagt att han vill tillåta skendränkning och än värre metoder.

Frågan kommer tillbaka på grund av uppgifter i media om att Trump vill utreda om underrättelsetjänsten ska få tillåtelse att på nytt fängsla misstänkta fiender i så kallade hemliga fängelser, black sites, utomlands.

Flera republikanska kongressledamöter protesterade omedelbart mot de idéerna.

Trump väntas också fatta beslut om att halvera USA:s flyktingmottagande och stoppa eller försvåra för flyktingar från Irak, Iran, Syrien, Jemen, Sudan, Libyen och Somalia att komma till USA för att de finns risk att de är terrorister.

Protesterna är omfattande mot att Donald Trump beslutar om den flykting- och invandringspolitik han gick till val på, men hans väljarbas vill ha precis de besked han levererar.
I går gav han en presidentorder om att bygga en mur mot Mexiko.

– Muren ska börja byggas omedelbart, sa Trump som upprepade att Mexiko ska betala för den, trots att Mexikos president, som kommer på besök till USA nästa vecka, har sagt att det är uteslutet.

Donald Trump beslutade också att strypa federala pengar till städer som inte vill hjälpa till att deportera papperslösa invandrare och lovade tusentals fler anställda för att vakta gränsen och för att leta reda på och utvisa människor som inte har laglig rätt att vistas i USA, även om de bott i landet länge.

Enligt hans pressekreterare i går funderar han på om han verkligen ska fullfölja sitt hot om att låta utvisa unga människor som kom som barn till USA tillsammans med föräldrar som inte hade tillstånd. Det kan enligt uppgift röra sig om mer än en miljon så kallade dreamers, drömmare.

Trumps företrädare Obama beslöt att ge dem möjlighet att få stanna i USA, men Trump håller dem på halster tills vidare.