Deltidsbrandmän säger upp sig i protest

1:39 min

Konflikten kring det senaste kollektivavtalet för deltidsbrandmän trappas upp. Inom Uppsala brandförsvar har nu fjorton deltidsbrandmän sagt upp sig i protest.

– Orsaken till att de har sagt upp sig är missnöjet med det nya kollektivavtalet. Man anser att det är ett hån, berättar Håkan Olsson, stationschef på Storvretas brandstation.

Totalt har Storvreta 20 fast anställda med jourtjänst. Enligt Håkan Olsson skulle uppsägningarna få stora konsekvenser, om de gick igenom.

– Vi ska ju vara fyra brandmän och en ledare, och att få ihop det dygnet runt blir jättesvårt, säger han.

Det är kollektivavtalet RiB17 som rört upp känslorna bland deltidsbrandmännen som menar att villkoren för framförallt bilersättning och OB-ersättning har försämrats.

– Jag kan ju inte prata för alla men utifrån vad jag hört så har man varit missnöjd med våra avtal i många år. Nu trodde många på det nya avtalet men så blir det istället försämringar med till exempel borttaget OB och ingen bilersättning, säger Håkan Olsson.

Det är inte bara på Storvreta som brandmännen börjat säga upp sig. Enligt uppgift har i nuläget åtta brandmän på Björklinge brandstation sagt upp sig, samt en medarbetare i Almunge.

Vid en rundringning till Uppsala brandförsvars stationer, berättar ett flertal stationschefer om medarbetarnas missnöje med den nuvarande situationen, och att antalet uppsägningar kan komma att öka.

Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar, berättar att man från arbetsgivarens sida, nu hoppas att situationen löser sig snabbt.

– Vi ser med sorg på uppsägningarna. Det viktigaste skälet är att deltidsbrandmännen är en av våra viktigaste räddningsresurser, säger han.