Chefer på Statens fastighetsverk anhålls efter korruptionsmisstankar

1:46 min

Generaldirektören och fastighetsdirektören på Statens fastighetsverk misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Finansmarknadsminister Per Bolund har tvingat generaldirektören till en timeout.

”Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de 2011- 2016 underlåtit att utöva sitt tillsynsansvar.” skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Efter att Kalla Fakta i Tv4 avslöjat att det förekommit korruption inom Statens Fastighetsverk har fyra personer anhållits. Det är generaldirektören Björn Andersson, en fastighetschef, en tidigare chef och ytterligare en person.

En hög chef misstänks för att ha hyrt ut myndighetens hus till vänner och släktingar, och även för att ha renoverat sitt eget privata hus med skattepengar. Det ska även ha riggats upphandlingar till förmån för en nära anhörig.

Trots att flera medarbetare slagit larm har generaldirektören och fastighetsdirektören inte agerat förrän Kalla Fakta började gräva i fallet. 

– Det är en allvarlig utveckling som vi ser för SFV. Från min och regeringens sida kan jag säga att vi ser på allra största allvar på att det finns misstankar om korruption inom SFV, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Marja-Leena Pilvesmaa tar över som vikarierande generaldirektör.

– Min första uppgift kommer att vara att återupprätta myndighetens förtroende, säger Marja-Leena Pilvesmaa. Hon kommer även att ta in en extern part som ska genomlysa verkets rutiner och verksamhet.

Statsvetaren Jan Teorell deltog i Ekots extrasändning. Det finns en ökad medial uppmärksamhet kring korruption som fenomen, som kan ge intrycket att vi har allt mer korruption, men inga studier pekar på det.

– Att det är just fastighetsverket kanske är det minst förvånande. Därför att det är en typ av tjänster som kan utbytas kring just byggande och boende som brukar vara utsatt för den här typen av problem, säger Jan Teorell.

Statens fastighetsverk är en myndighet som förvaltar delar av statens fastighetsegendom. Totalt förvaltar de 2 300 fastigheter med ungefär 3 000 byggnader. Dessutom förvaltar verket 6,4 miljoner hektar mark - en sjundedel av Sveriges yta. 

Några byggnader som förvaltas är Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm, Botaniska trädgården i Uppsala och statsministerns rekreationsbostad Harpsund.