Höga andrahandshyror även i förorterna

1:13 min

Det är dyrt att hyra bostad i andrahand i Stockholm – oavsett stadsdel. Och det är inte alls lika stora skillnader som när det gäller priserna på bostadsrätter.

Det visar en rapport från andrahandsförmedlingen Qasa.

– Självklart så är hyrorna på andrahandsmarknaden högre på Östermalm eller i Vasastaden i Stockholm, säger Qasas marknadschef Mattia Tosti och fortsätter:

– Men i relation till vad det kostar att köpa den bostaden så får man mycket bättre avkastning på en bostad i till exempel Kista eller Spånga. Det framgår väldigt tydligt, vilket är jättespännande.

Qasa har jämfört andrahandshyror och priser på bostadsrätter i Stockholms olika stadsdelar. Och det visar sig alltså att skillnaderna i hyra mellan olika stadsdelar är betydligt mindre än prisskillnaderna på bostadsrätter.

Exempel på det är att i Spånga och Kista är bostadsrätterna nästan 50 procent billigare än i staden som helhet. Men andrahandshyrorna ligger bara drygt 20 procent under snittet för hela Stockholm.

Mattia Tostis förklaring är att för den som hyr i andra hand är tak över huvudet viktigare än var någonstans bostaden ligger.

– Andrahandshyresgäster ser på boendet på ett mycket mer praktiskt sätt.

Man vill ha ett tak över huvudet och lägger inte lika stort värde i var bostaden befinner sig, eller vilket affektionsvärde bostaden har.