Drömmer om att byta tiggarmuggen mot skolböcker

3:31 min

Den som vill byta tiggarlivet mot studier och arbete behöver först en solid ekonomi för inga bidag utgår för svenskstudier.

Framför en livsmedelbutik i Sundsvall sitter Elena, en ung kvinna från Rumänien som försörjer sig på att tigga - men som förbereder sig för att börja studera.

Jag tar vilket jobb som helst.

 I februari börjar hon en kurs på SFI (Svenska för invandrare läsa) för att först lära sig språket och sen söka jobb.

– Jag tar vilket jobb som helst.

I Rumänien har Elena ingenting att göra men här bor hon tillsammans med sina föräldrar och försörjer sig på att tigga.

När vi lämnat Elena träffar jag Erik Sandberg från Make Sense projektet i Sundsvall som via ett EU projekt arbetar för att stötta utsatta EU migranter. Och han berättar att Elena inte är ensam i sin vilja att lämna livet som tiggare och istället börja arbeta.

– Ett flertal vill lära sig svenska för att bygga sig en framtid men systemen är inte utformade på så sätt att andra européer har tillgång till vårt svenska system.

För att kunna följa undervisningen på SFI måste Elena kunna försörja sig eftersom hon inte har rätt till studiebidrag eller andra former av ekonomiskt stöd.

– Om vi verkligen menar allvar och vill att människor ska få leva inom EU:s fyra friheter, utbilda sig och skapa ett nytt liv så fungerar det inte i praktiken, säger Erik Sandberg.