Grekland utlämnar inte militärer till Turkiet

2:10 min

Greklands högsta domstol beslutade i dag att inte utlämna de åtta militärer som flydde i en helikopter efter den misslyckade kuppen i Turkiet i somras.
Turkiet har hela tiden krävt att de utlämnas för att ställas inför rätta och dagens beslut riskerar att ytterligare försämra en redan känslig relation mellan länderna.

Det är inte troligt att de åtta – skyldiga eller inte – kommer att få en rättvis rättegång i hemlandet, var huvudbudskapet i dagens domslut – som är slutgiltigt.

Enligt högsta domstolens beslut ska de nu också sättas på fri fot.

De åtta militärerna flydde i en militärhelikopter från Turkiet till Grekland i mitten av juli förra året, dagen efter det misslyckade kuppförsöket i landet, och sökte genast asyl i Grekland.

Turkiet, som menar att de hade en aktiv del i kuppförsöket, har hela tiden krävt att de ska utlämnas.

Greklands regering kritiserades till en början för uttalanden till stöd för en utlämning.

Senare har man från regeringens sida sagt att det här är en fråga för domstolen och nu går alltså landets högsta domstol på militärernas linje: De har hela tiden hävdat sin oskuld och sagt att de fruktar för sina liv om de sänds tillbaka till Turkiet.

Under rättsprocessen har de också sagt att deras familjemedlemmar sparkats från sina jobb och blivit ifråntagna sina pass.

I ett skriftligt uttalande kommenterade Turkiets utrikesdepartement dagens besked med att det går emot internationella principer och att Grekland på det här sättet hjälper till att skydda terrorister.

Man ser domstolens beslut som politiskt motiverat och säger i uttalandet att det kan få följder för samarbetet mellan länderna.

En turkisk domstol utfärdade i dag en arresteringsorder mot de åtta militärerna.

Relationen mellan Grekland och Turkiet har försämrats det senaste året bland annat efter uttalanden från Turkiets president Tayyip Erdogan om att man alltför lättvindigt gett bort vissa öar i Egeiska havet till Grekland.

Och Grekland har flera gånger larmat om hur turkiska militärplan kränkt grekiskt luftrum.

Samtidigt är man i Aten mycket beroende av Turkiet efter det flyktingavtalet som tecknades mellan Turkiet och EU förra året och som fått den stora flyktingströmmen över Egeiska havet till de grekiska öarna att stanna av.

Just nu pågår också känsliga förhandlingar om en återförening av den delade ön Cypern där meningarna går isär mellan den grekiska och den turkiska regeringen om hur en lösning ska se ut.