Trumps chefstrateg: Medierna borde vara tysta och lyssna

1:50 min

Trumpadministrationen trappar upp kritiken mot medierna. I en intervju i tidningen New York Times beskriver Donald Trumps nära rådgivare medierna som ett oppositionsparti och uppmanar dem att hålla tyst och lyssna.

Steve Bannon är inte vem som helst, utan en av presidentens närmaste medarbetare. Han har titeln chefsstrateg och är jämställd med stabschefen i Vita Huset, en av de mest centrala funktionerna.

Bannon var till exempel en av dem som skrev Donald Trumps installationstal. Han var tidigare chef för den nationalistiska och högerradikala nyhetssajten Breitbart News.

I en intervju med tidningen New York Times liknar Bannon medierna vid ett oppositionsparti.

– De förstår sig inte på vad som händer i landet och de fattar fortfarande inte varför Donald Trump vann presidentvalet, säger Bannon.

– Medierna borde känna sig förödmjukade och besvärade. De borde hålla tyst och bara lyssna ett tag. Citera mig på det, säger chefsstrategen Steve Bannon till New York Times.

Bret Stephens, utrikeskommentator på konservativa tidningen Wall Street Journal och Trumpkritiker är en av många som kommenterat det Bannon säger.

"Steve Bannon säger att media ska hålla tyst. Castro, Putin, Erdogan och Xi känner alla på samma sätt", skriver Stephens. Kommentaren speglar den oro som finns bland många journalister.

Samtidigt rapporterar en annan tidning, Washington Post, att Donald Trump personligen beordrade en tjänsteman på National Park Service att prestera en bild från presidentens installation som visade att det kommit mer folk än vad medierna redovisat. Trumps pressekreterare bekräftar att Trump tog kontakt.

Presidenten har vid upprepade tillfällen anklagat medierna för att ljuga om publiktillströmningen, trots bildbevis om motsatsen. Trump själv har kallat sin relation till medierna ett pågående krig och han anklagar dem oftast för att vara ohederliga och partiska.