Le Monde-satsning ska avslöja falska nyhetssajter

1:47 min

Den franska tidningen Le Monde lanserar snart en digital tjänst som ska hjälpa användare att kontrollera vilka sajter på nätet som går att lita på.

Bakom satsningen står Le Monde-journalisten Samuel Laurent, som fick idén efter terrorattackerna i Paris i november 2015 när många falska nyheter började cirkulera på internet.

– Vi såg att många rykten och konspirationsteorier spreds online och vi kunde inte avslöja allt och vi kände att det här var ett återkommande problem för oss, säger han.

Databasen Decodex täcker runt 600 nyhetssajter som under ett års tid identifierats och bedömts som opålitliga av Le Mondes faktagranskande enhet Les Découders.

De flesta av sajterna är franska, men där finns också bland andra den amerikanska högerpopulistiska sidan Breitbart.

För att kontrollera om en sajt är pålitlig eller inte skriver användaren in sajtens URL i databasen. Varje sajt har klassificerats utifrån en femgradig skala, som bland annat innefattar konspirationsteoretiska, osakliga och helt falska nyhetssajter.

Initiativet har redan mött kritik från framförallt franska högerpopulistiska bloggar som menar att Decodex är ute efter att censurera dem, berättar Samuel Laurent, och betonar att teamet bara fokuserat på att granska fakta, inte politisk hållning.

– Vår process har inte alls varit politisk, det handlar bara om ifall man kan lita på en sajt eller inte, oavsett om den är kommunistisk, extremhöger eller vad den nu kan vara. 

Koden bakom tjänsten är fri att använda och förhoppningen är att databasen och liknande databaser ska växa fram genom samarbete med både användarna och andra medier. 

– Vi hoppas att det här kan ge andra tidningar idéer och visa för dem att det går att göra något, för vi måste göra något, annars tror jag att vi är körda inom tio år.

Les Découders kommer även att lansera ett tillägg till flera webbläsare och en chatbot på Facebook som ska hjälpa användare att bedöma om en särskild nyhetsartikel är pålitlig eller inte.

Databasen lanseras i februari.