Unik arvstvist om bilar värda miljoner

4:33 min

En synnerligen snårig arvstvist fortsätter i dag sin långa väg genom olika domstolar. I det fallet gäller tvisten två gamla bilar, som kan vara värda över 30 miljoner kronor.

Bilarna, två Mercedes 300 SL, hittades i ett garage efter att en gammal man avlidit i Stockholm 2011.

Allmänna Arvsfonden har vunnit striden om arvet, men många tvister återstår.

– Det är mycket ovanligt. Det har blivit sex stycken tvister, det är unikt, säger Sanna Jonsson, Allmänna Arvsfondens advokat.

Inkluderat Allmänna Arvsfonden, så har tre intressenter gjort anspråk på att få ärva mannens tillgångar.

Det pågår också tvister kring hur dödsboet sköttes i inledningsskedet. Och dessutom, tvistas det alltså om två väldigt värdefulla Mercedes 300 SL, det är en Coupé från 1956, ofta kallad måsvinge, eftersom dörrarna öppnas uppåt, och en Roadster från 1963, som bara har rullat lite drygt 100 mil.

Bilarna, som kan vara värda över 30 miljoner kronor, hittades i ett varmgarage vid den gamle mannens sommarställe i Stockholms skärgård.

– Man undrar ju hur det kan vara möjligt att hitta en sådan skatt alltså, för det är ju det som det handlar om. Det är ju den Mercedes 300 SL i hela världen som rullat minst mil, och det sätter ju värdet på den. Om det är sant att den rullat så få mil, säger Per-Arne Rynning på Mercedesklubben. 

Bilsamlaren Thomas Larsson är en av dem som sett roadstern från 1963, och han intygar att bilen var i ett fantastiskt skick.

– Roadstern var unik, den hade bara rullat 135 mil. Den var fullständigt outstanding, jag har aldrig sett en bil i det skicket och med de milen. Den var ju ny kan man ju säga.

Och många tvister har det alltså blivit efter mannens död. Eftersom det, förutom bilarna, också bland annat ingick två lägenheter på Strandvägen i Stockholm och ett hus i Stockholms skärgård, handlar arvet om mycket pengar. Kanske uppemot 75 miljoner kronor.

En stiftelse, som skulle bevara mannens minne, har dragit tillbaka sina anspråk. Sedan vann Allmänna Arvsfonden i tingsrätten mot två personer som ansåg sig ha rätt att ärva enligt ett testamente, och när målet sedan skulle upp i hovrätten, kom man istället överens. Det blev en förlikning, så nu har Allmänna Arvsfonden rätt till arvet stora delar av arvet.

Men om de två väldigt värdefulla Mercedes 300 SL tvistas det alltså fortfarande. Och då handlar det om ifall den gamle mannen verkligen ägde bilarna när han dog.

Det är två intressenter, som hävdar att de äger minst en av bilarna. En stiftelse hävdar att den fick Roadstern år 2007 av den gamle mannen, och den tvisten ska upp i rätten i höst enligt planerna.

Dessutom hävdar en företagare i Småland att han bytte till sig bägge bilarna, alltså både Roadstern och måsvingen, mot en båt i miljonklassen 2005, och det är i den tvisten det är muntlig förberedelse i dag.

 – Jag ser inga möjligheter att förlikas i dom målen för tillfället. Det är så mycket bevisfrågor att det bör avgöras av domstol. Vi har inte sett någon övertygande bevisning överhuvudtaget gällande de här bilarna, säger advokat Sanna Jonsson.

Enligt Sanna Jonsson är det alltså extremt ovanligt att det blir så många olika tvister efter att en person avlider.

Mannen avled år 2011, och kanske är det rättsliga efterspelet färdigt nästa år.