RECENSION – FILM

Realistiskt om frihetslängtan i "Min arabiska vår"

1:39 min

"Min arabiska vår" är en tunisisk film om värdighet och en bilförsäljare som drömmer om frihet.

Titel: "Min arabiska vår"
Originaltitel: "Hedi"
Regissör: Mohamed Ben Attia
I rollerna: Majd Mastoura, Sabah Bouzouita, Hakim Boumessaoudi m fl
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Han får allt mer tankar på ett eget uppror, på en egen arabisk vår...

"Min arabiska vår" är den svenska titeln på filmen, "Hedi" heter den i Tunisien och i många andra länder. Och det handlar om Hedi och hans personliga vår, skulle man kunna säga. Hedi är en ung, timid man. Han jobbar som bilförsäljare, han är varken framåt eller framgångsrik och han bor hemma hos mamma som är den som bestämmer. Hon tar hand om hans lön, och hon har valt brud åt honom, han ska snart gifta sig. Hans äldre bror bor i Frankrike, ett sätt att komma undan mammans välde.

Hedis chef är missnöjd med bilförsäljningen och skickar iväg Hedi till en annan stad, där han ska knacka dörr och sälja bilar. Men det går inte så bra och han får mycket tid för sig själv under hotellvistelsen, och han börjar ifrågasätta sitt liv...

"Min arabiska vår" är realistisk och skir, Hedi är bräcklig men hämtar styrka i sin ensamhet utanför hemmet. Han träffar en kvinna som dansar för turisterna på hotellet, och de två dras allt mer till varandra. Hon har jobbat utomlands, har mer livserfarenhet och han får allt mer tankar på ett eget uppror, på en egen arabisk vår.

"Min arabiska vår" är en film om värdighet och den frihetslängtan som växer hos Hedi finns förstås hos många fler i hans omgivning.