Ny metod hos Polisen: Narkotikahundar i skolorna

1:54 min

Metoden innebär att använda sig av narkotikahundar på skolor för att begränsa tillgängligheten till narkotika bland ungdomar.

Polisen i Gävleborg inledde arbetet på Slottegymnasiet i Ljusdal.

– Det är en möjlighet för polisen att hjälpa skolor att förebygga narkotika på skolområdet. Det är ett nytt regelverk utifrån att skolor vill ha hjälp av polisen och nu har polisen tagit reda på om det är juridiskt möjligt, och kommit fram till att det är det, säger Kristoffer Halvarsson, polisman som är drivande bakom metoden.

Varför blev just Slottegymnasiet först ut?

– För att de är väldigt aktiva i det här arbetet och att polisen och gymnasiet har ett bra samarbete, samt att de formulerar sin drogpolicy enligt de reglerna som krävs. Det hänger på skolorna att formulera sin drogpolicy på rätt vis, säger Kristoffer Halvarsson.

För att en skola ska kunna genomsökas med narkotikahundar så behöver skolan meddela till elever och vårdnadshavare att det i skolans arbete mot droger kan förekomma genomsök.

– Det enda som behöver stå är att polis med narkotikahund kan förekomma. Är det informerat så är det grönt ljus för oss, säger Kristoffer Halvarsson.

Det måste också ske i förebyggande syfte, vilket betyder att det inte ska finnas några misstankar om att det redan finns narkotika på en viss plats, för då gäller annan lagstiftning. Söket måste också ske efter skoldagens slut när inga elever finns på plats, och det måste ske på skolledningens initiativ. Ingen narkotika hittades under genomsökningen av Slottegymnasiet.

Var du orolig att du skulle hitta något?

Nej det var jag inte. Det här är ett sätt att få bekräftelse att vi har en drogpolicy här som efterlevs. Vi skrämmer bort droger och det här ska inte vara någon mötesplats för den typen av verksamheter, säger Torleif Bakke som är rektor på Slottegymnasiet.

Vad tyckte eleverna om genomsöket?

– Det var hundra procent positivt. De tycker att det är bra att vi står upp för det här och att policyn inte bara är ett dokument som ligger och samlar damm. Även föräldrarna naturligtvis som också var hundraprocentigt positiv, säger Torleif Bakke.