Turkiet hotar att bryta återtagandeavtalet

1:17 min

Turkiet hotar nu med att inte längre ta tillbaka migranter som tagit sig till Grekland på illegal väg. Återtagandeavtalet är en viktig del av det flyktingavtal som tecknades mellan EU och Turkiet förra året.

Beskedet kommer dagen efter att en grekisk domstol beslutat att inte utlämna åtta turkiska militärer från Grekland till Turkiet.

– Vi kan inte se positivt på länder som skyddar terrorister, förrädare och kuppmakare, sade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i dag.

Han förklarade att landet är redo att vidta alla nödvändiga åtgärder för att få de åtta militärerna utlämnade från Grekland dit de flydde dagen efter det misslyckade kuppförsöket i somras.

I Turkiet anklagas de för direkt inblandning i ett försök att störta landets ledning. Men efter en flera månader lång rättsprocess kom Greklands högsta domstol i går fram till att de inte kan utlämnas. Det eftersom risken är stor att de inte kommer att få en rättvis rättegång i Turkiet.

Skulle Turkiet göra verklighet av hotet om att säga upp återsändandeavtalet med Grekland skulle det kunna bli dödsstöten för det kontroversiella flyktingavtal man tecknade med EU förra året. Enligt det ska Turkiet ta tillbaka alla personer som kommit till Grekland men som inte bedöms ha rätt till internationellt skydd. I utbyte har EU lovat Turkiet omfattande ekonomiskt stöd. 

Avtalet har gjort att flyktingströmmen över Egeiska havet har minskat betydligt men i Grekland är man rädd för att båtarna med flyktingar och migranter när som helst kan börja öka i antal igen.

Över 60 000 människor från bland annat Syrien, Irak och Afghanistan är fast i Grekland sedan länder norrut i Europa stängt sina gränser.