
Brandman: Vågar inte tänka på konsekvenserna
Den upptrappade konflikten kring det nya avtalet för deltidsbrandmän kan få allvarliga konsekvenser.
I Östervåla har 13 av stationens 17 brandmän skrivit på uppsägningspapper. En av dem är deltidsbrandmannen Håkan Pettersson.
– Skulle det börja brinna i en villa i Östervåla vågar man inte tänka på konsekvenserna innan hjälpen kommer, säger Håkan Pettersson.
Håkan Pettersson tar även upp att väntan på hjälp vid trafikolyckor kommer att bli lång om det inte finns brandmän som kan hjälpa till. Även hjärtstopp åker brandmännen ut på i väntan på ambulans.
– Där är sekunder viktiga. Hur det ska lösa sig är obegripligt, säger Håkan Pettersson.
Ungefär tre fjärdedelar av brandmännen i Sverige är deltidsbrandmän och de flesta jobbar utanför tätorterna. I och med att de flesta jobbar utanför tätorterna menar Håkan Pettersson att det främst är glesbygden som skulle drabbas om uppsägningarna går igenom.
Det är inte bara i Östervålas brandmän som är missnöjda, utan missnöjet med det nya kollektivavtalet finns även inom Uppsala brandförsvar. Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar, medger att uppsägningarna kan få allvarliga konsekvenser.
– Det är en stor förlust i kompetens för oss, det är inte en lättrekryterad grupp. Det här är ett uppdrag man tar på sig utöver ett annat arbete, säger Anders Ahlström.