Kommuner nobbar försök med betyg i årskurs 4

1:59 min

Intresset för att vara med i försöket med betyg i årskurs 4, som är planerat att starta i höst, ser ut att vara lågt i landets största kommuner. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

– Vi ska ha ett jättestort fokus på bedömning, det är viktigt för att vi ska kunna se vad som är nästa steg för varje individ. Betyg används ju ofta som en jämförelse mellan olika individer och jag tycker inte att man ska behöva jämföras med varandra när man är 10 år,  säger rektor Jan Aronsson på Södra Ängby skola i Stockholm.

Hans F-9 skola, är en av alla kommunala Stockholmsskolor som alltså inte kommer att vara med i försöket med betyg i årskurs fyra. Där har man från politiskt håll sagt nej. Tanken är att försöket dras igång i höst, efter att riksdagen har klubbat förslaget, som bygger på en kompromiss mellan allianspartierna som vill ha tidiga betyg och regeringen som inte vill ha det. 100 skolor ska delta och det bygger på frivillighet.

Men frågan är hur det kommer att gå. I den rundringning som Ekot gjort bland de 20 största kommunerna fick vi svaret från 14 av dem att de antingen redan fattat beslut att säga nej, eller lutar åt att göra det, eller att intresse saknas från skolorna.

I Örebro där Socialdemokraterna styr med Centerpartiet och Kristdemokraterna har politikerna sagt nej. 

– Det var ganska nyligen vi införde betyg i årskurs 6 och när det här var aktuellt hade man inte gjort någon uppföljning av hur det blev. För mig som socialdemokrat tror inte vi på betyg i yngre åldrar, säger Jessica Ekerbring, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för barn och utbildningsfrågor. 

Av de 20 största kommunerna är det bara två kommuner hittills, Borås och Norrköping, som har svarat att man från politiskt håll vill vara med i försöket med betyg i årskurs 4.

Men om det finns skolor där som vill vara med är osäkert. I Norrköping där Socialdemokraterna styr ihop med Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna är Sophia Jarl moderat oppositionsråd. Det är resursbrist i skolorna och en otydlig kommunledning som ligger bakom det svala intresset tror hon.

– Jag tycker att vi borde ha tagit ett mer skarpt politiskt beslut, där vi hade uppmanat vissa skolor att vara med och samtidigt tillsatt resurser. Då hade vi säkert fått ett helt annat svar från skolorna, säger Sophia Jarl.