Spanskt uppstickarparti har interna problem

2:04 min

Det nya vänsterradikala partiet Podemos har problem med interna strider.

Partiledaren Pablo Iglesias tycker att tonen inom partiet blivit för aggressiv och varnar för att partiet kan splittras helt.

– Jag tror att folk vill se ett enat Podemos, säger partiledaren Pablo Iglesias till spanska medier.

Pablo Iglesias har hamnat på kollisionskurs med vicepartiledaren Iñigo Errejón. Tidigare har de två verkat mycket eniga men det här är ytterligare en konflikt i partitoppen sedan vänsterradikala Podemos tog sig in i det spanska parlamentet. Partiledaren Iglesias är orolig för att Errejón vill att Podemos ska bli mer som socialdemokratiska PSOE, ett parti Igelsias anser består av pampar.

Partiledaren varnar för att Podemos kan förstöras helt. Partiet bildades 2014 ur en proteströrelse mot åtstramningspolitiken och har uttryckt ett stort missnöje med arbetslösheten och problem för utsatta grupper. Partiet har också riktat mycket kritik mot korruptionen.

Podemos och det nya mittenpartiet Ciudadanos rörde om i den spanska politiken och bröt upp tvåpartisystemet när de tog sig i in parlamentet för ett år sedan och tog över många platser där.

Nu strider två falanger inom Podemos öppet och högljutt om vilken riktning partiet ska ta, ett annorlunda parti med mer gatuprotester eller ett parti som närmar sig andra partiers sätt att arbeta.

Spanien har haft problem med att bilda en regering men till slut blev det konservativa Partido Popular som behöll makten.

Podemos ledare Pablo Igeslias har fortfarande kompassen riktad mot en regeringsposition och i början av februari på en partikongress måste medlemmarna göra viktiga vägval för framtiden.