Danmark tillsätter digital ambassadör

1:25 min

Danmark ska tillsätta en digital ambassadör som ska sköta kontakterna mellan landet och it-jättar som Apple, Facebook och Microsoft.

Mediestrategen Brit Stakston tror dock att det här riskerar att i första hand gynna företagen.

– Det är olyckligt. Det är positiv för dem. Den uppgraderar dem och jämför dem stater medans det är tjänster. Det är privata företag. Det är till viss del infrastrukturer i dag. Om man tittar på Facebook tilll exemple så får aktören en väldig stor pplats.

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen säger till tidningen Politiken att de stora it-jättarna kan jämföras med andra nationer, både ekonomiskt och i hur de påverkar samhället.

Googles och Apples marknadsvärde är nästan stort nog för att företagen skulle kunna ingå i gruppen av världens 20 viktigaste ekonomier, den så kallade G20-gruppen, om de hade varit länder.

Förra veckan dök nyheten upp att Facebook ska bygga ett datacenter i landet. Den digitala ambassadören ska också verka för att Danmark blir mer attraktivt för den typen av investeringar. Andra frågor personen ska sköta är de politiska och etiska aspekter som företagens tjänster skapar.

Brit Stakston tror att orsaken bakom det här initativet är en diskussion om att Danmark håller på att hamna på efterkälken.

– Jag tror att Danmark under en längre period inte haft någon ansvarig IT-minister och att det har funnits en frustration över det. I en rapport från Google konstateras att det ser ut som att Danmark går väldigt bak i digitaliseringen. De känner man sig pressat och att man måste göra något.