Chris O'Neill: Trump är en okunnig människa

Tusentals amerikaner demonstrerar mot Donald Trumps inreseförbud.

Även Chris O'Neill angriper presidentens nya beslut.

Chris O'Neill, prinsessan Madeleines make, är inte tillfreds med USA:s nye president Donald Trumps förehavanden, rapporterar Aftonbladet.

På sitt privata, låsta Instagramkonto skriver han bland annat: "I dag är det sorgligt att vara amerikansk medborgare. Herr president, du är en smärtsamt okunnig människa" och tillägger: "Du kommer att vara orsaken till våldet och hatet som du säger att du skyddar oss från".

Inlägget uppges ha fotograferats av en av Chris O'Neills vänner, som i sin tur lagt ut bilden på sin eget konto.

I Sverige förväntas kungligheter avstå från politiska kommentarer och utspel. Chris O'Neill har tackat nej till en kunglig titel för att kunna vara friare i sin roll, konstaterar Aftonbladet.

– Hovet har inga kommentarer, säger informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Under gårdagen deltog runt 10 000 amerikaner i en av de större demonstrationerna, i Battery Park på nedre Manhattan i New York, med utsikt över Frihetsgudinnan.

I Washington skanderade tusentals "inget hat, ingen rädsla, flyktingar är välkomna hit" vid Lafayette Square, mitt emot Vita huset. Även i Boston, Houston, Dallas och flera andra städer förekom demonstrationer under söndagen — och protesterna spred sig västerut.

Redan i lördags, dagen efter beslutet, förekom mindre protester på flera flygplatser runt om i USA, och i Los Angeles samlades i går flera hundra demonstranter vid en av ankomsthallarna på den internationella flygplatsen.

"Det handlar inte om religion", säger presidenten i ett uttalande på Facebook.