Juniorkronornas lagkapten Joel Eriksson Ek får spela i Tre Kronor: Uttagen till Sweden Hockey Games i Göteborg

2:32 min

Han inledde säsongen i NHL.
Den fortsatte via SHL till junior-VM.
Och nu får Joel Eriksson Ek chansen i Tre Kronor.
– Den bäste spelare de hade i JVM-laget, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg.

Joel Eriksson Eks succépoäng fortsätter.

Den inleddes i höstas med spel i båda AHL och NHL, där han gjorde mål i sin debut.

Därefter blev han utlånad till Färjestad, där han snabbt fick en viktig roll. Han fick därefter spela junior-VM, där han var lagkapten.

Nu får han bocka av ytterligare en punkt på säsongens succélista: Spel i Tre Kronor. Han var i dag en av spelarna som togs ut till Sweden Hockey Games, som i år spelas i Göteborg nästa vecka.

– Jag tycker att han var den bäste spelare de hade i JVM-laget. Joel tog ett fantastiskt ansvar, och man såg runt omkring att spelarna verkligen tyr sig till honom, sade förbundskapten Rikard Grönborg på presskonferensen där truppen presenterades.

– Han är tuff att möta, gör backcheck-jobbet och har spets också i och med att han kan göra poäng. Han gör mål i viktiga matcher, så nu ska han göra det i Tre Kronor också.

Noterbart i övrigt är att ett par debutanter togs ut i truppen: Växjös backduo Philip Holm och Calle Rosén.

I truppen finns ovanligt många SHL-spelare med i truppen. På backsidan är bara en av nio spelare från någon annan liga: Sotjis Oscar Fantenberg.

Saknas gör dock Linus Omark, som är på väg med sin bästa KHL-säsong i karriären. Det beror dock inte på att han stoppats av sin klubb, vilket ofta annars varit fallet när KHL-spelare saknas i landslagsturneringar:

– Jag tackade ja och skulle varit med, men var tvungen och lämna återbud i dag faktiskt. Jag spelade match i går och fick ett skott på foten. Jag var och röntgade den i natt och det visade sig att jag hade en fraktur i foten och måste ha gips i tre-fyra veckor, tyvärr, säger han till Radiosporten, där han berättar att tajmingen var riktigt dålig:

– Vi spelar dåligt som lag och behöver poäng. Det funkar bra för mig personligen, men som lag vinner vi inte så många matcher. Man vill ju vara med och bidra.

– Det kommer ju ett slutspel snart också. Så det är ju lite dålig tajming. Men det är inte så mycket man kan göra.

Omark har en riktigt bra KHL-säsong bakom sig, med 56 poäng på 55 matcher för sitt Salavat Julajev Ufa, vilket gör att han ligger nia i KHL:s poängliga.

Även Skellefteås Joakim Lindström saknas. Hans nej tack till Tre Kronor står fast. 

Truppen

Målvakter: Viktor Fasth, CSKA Moskva, Anders Lindbäck, Rögle.
Backar: Sebastian Aho, Skellefteå, Oscar Fantenberg, Sotji, Andreas Borgman, HV71, Henrik Tömmernes, Frölunda, Calle Rosén, Växjö, Emil Johansson, Djurgården, Philip Holm, Växjö, Magnus Nygren, Färjestad.
Forwards: Richard Gynge, Neftechimik, Mattias Sjögren, ZSC Lions, Patrik Zackrisson, Lugano, Joel Lundqvist, Frölunda, Johan Sundström, do, Alexander Bergström, Karlskrona, Joel Eriksson Ek, Färjestad, Johan Ryno, do, Oskar Lindblom, Brynäs, Daniel Brodin, Djurgården, John Norman, Niznij Novgorod, Carl Klingberg, Zug, Andreas Thuresson, Malmö.