Brittisk ilska mot att Trump bjudits in

1:34 min

Det brittiska parlamentet har i eftermiddag debatterat landets förhållande till USA:s nye president Donald Trump. En lång rad ledamöter från alla partier kritiserade skarpt att premiärminister Theresa May bjudit in Trump till ett officiellt statsbesök så snart som möjligt.

"Den som rider på en tigers rygg kommer att sluta inne i tigern." Det citatet från USA:s tidigare president John F Kennedy framfördes av den konservative parlamentsledamoten Simon Burns för att ta avstånd från partikollegan, premiärminister Theresa May, för hennes besök i USA och närmande till Donald Trump.

Kvällens parlamentsdebatt var ovanligt intensiv. Ledamöter från samtliga partier tog avstånd från framför allt Mays inbjudan till Donald Trump om ett offentligt statsbesök under året, kanske redan i sommar.

Dagen efter att Theresa May hade avslutat sitt möte med Donald Trump offentliggjorde han sitt beslut om att bannlysa medborgare från sju muslimska länder från att släppas in i USA, oavsett om de redan har inresevisum eller arbetstillstånd. Beslutet har fördömts i många delar av världen, inklusive Storbritannien.

Dagens debatt skulle egentligen ha handlat om något helt annat. Utrikesminister Boris Johnson informerade om att han förhandlat fram ett undantag för personer från de sju länderna som också har brittiskt medborgarskap. Men det tyckte parlamentsledamöterna närmast var en bisak.

I morgon tisdag börjar parlamentet debattera frågan om hur den brittiska ansökan om utträde ska utformas. Det finns redan tecken på att förhållandet till Donald Trump kommer att inverka på debatten.