Iranska popdivan Googoosh avråds från att åka hem till USA

2:45 min

Den amerikanska presidenten Donald Trumps inreseförbud fortsätter att ställa till det för berörda personer. En av dem är den iranska och nyligen Sverigeaktuella sångerskan Googoosh – som har uppehållstillstånd i USA.

Trots att hon har amerikanskt uppehållstillstånd, ett så kallat greencard, har hon av sina advokater blivit starkt rekommenderad att inte åka tillbaka till USA och ställa in sin konsert i Pheonix, Arizona den 4:e februari.

Den iranska sångerskan Googoosh var i London och mitt i en skivinspelning då hon fick ett samtal från sin amerikanska advokat som rekommenderade henne att inte åka tillbaka till USA som planerat för att genomföra en konsert i början av februari.

Sedan dess har hennes advokater i USA och i Europa följt utvecklingen, en av dem är Soroush Shahram.

Hon har hela sitt liv där

– Nästa steg är att vi fortsätter utvärdera för att kunna på bästa möjliga sätt se till att hon, om möjligt, inte ska behöva ställa in den här konserten så att hon kan åka tillbaks i lugn och ro, säger Soroush Shahram och fortsätter: 

– Det finns också signaler som har kommit att man måste ta sig till en Amerikansk ambassad i det land man befinner sig i för att få en skriftlig godkännelse för att kunna åka in, även om du är en greencard holder. Hon har givetvis hela sitt liv där, sin familj där. Det är oerhört märkligt att man som permanent bosatt i ett land inte ska få komma in i det landet, säger han. 

Avvaktar en hemresa

Advokaten Soroush Shahram berättar att det har kommit domstolsutslag som sagt att inreseförbudet till USA inte ska gälla för de med permanent uppehållstillstånd i landet.

Men att det finns fall där gränspersonal har vägrat följa dessa beslut. Och att man därför avvaktar en hemresa innan situationen blir mer tydlig och klar.

Historien upprepar sig för henne

För Googoosh själv har det känts som en flashback till 1979 då hon under den Iranska revolutionen råkade befinna sig just i London. Och blev rekommenderad även då att inte återvända till Iran, något hon gjorde men som innebar att hon inte längre kunde utöva sin musik.

– Hon blev ju 1979 förbjuden att uppträda som kvinnlig artist på grund av religion och nästan 40 år senare är hon åter igen nära att förbjudas att uppträda.

– Historien upprepar sig helt enkelt för henne igen. Och då spelar det ingen roll om det är Khomeini eller Trump, det är ändå fasansfullt, säger Soroush Shahram.