Merkel och Löfven efterfrågar samarbete gällande flyktingpolitiken

1:57 min

Flyktingpolitiken och EU efter brexit, det blev de tyngsta frågorna under Stefan Löfvens möte med Angela Merkel.

– De uppvisade en rörande enighet, säger Ekots reporter Ci Holmgren.

Angela Merkel har under dagen träffat närings- och innovationsminister Mikael Damberg, kungaparet och stadsminister Stefan Löfven.

Som väntat blev de stora diskussionsfrågorna i mötet med Löfven EU:s flyktingpolitik och hur EU-samarbetets ska kunna stå starkt efter Brexit.

– Migration är en fråga som berör oss väldigt mycket. Vi har pratat om detta i dag. Sverige är en stöttepelare i vårt samarbete, sa Angela Merkel under presskonferensen som hölls på tisdagseftermiddagen.

Ekots reporter Ci Holmgren som var på plats under presskonferensen rapporterar att de båda ledarna visade upp en rörande enighet gällande flyktingpolitiken.

– Både Löfven och Merkel har talat sig varma för samarbete i flyktingfrågan och varit tydliga med att de vill att EU får ett gemensamt asylsystem.

Merkel sa att asylsystemet fortfarande är under förhandling och betonade vikten av att få igen avtal med afrikanska stater, liknande det som EU idag har med Tyskland.

Andra frågor som diskuterades under Merkel och Lövfens möte var Donald Trumps inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder.

– Båda var väldigt negativa till Trumps agerande och ifrågasatte att man kan vidta sådana åtgärder i terroristbekämpningens namn, säger Ci Holmgren.

Efter presskonferensen åkte både Merkel och Löfven till ett seminarium på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien där båda kommer att hålla tal.

Under dagen har ett nytt inovationsprojekt mellan Sverige och Tyskland presenterats där länderna ska samarbeta om uppfinningar och utveckling.

Redan på fredag möts Merkel och Löfven igen, då under ett informellt EU-toppmöte på Malta. Även där väntas de stora frågorna bli flyktingpolitiken och EU efter Brexit.