Moonlight - en längtan stor som havet

2:01 min

Fin & berörande uppväxtskildring om Chiron som växer upp i en tuff del av Miami, med droger & kriminalitet. Årets bästa? (Premiär 10 februari)
Betyg: 5

Titel: Moonlight
Regissör: Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney 
Skådespelare:  Mahershala Ali, Naomie Harris, Alex R. Hibbert  
Genre: Drama
Betyg: 5

Moonlight är min Oscarsfavorit, och det vore verkligen kul om den kunde plocka hem några statyetter. Visst La La Land är underbar och underhållande, men Moonlight är ett drama och mer av en livsberättelse. Att filmen handlar om en ung svart mans uppväxt i de tuffare kvarteren i Miami känns ju mer spännande i år också.

Filmen börjar med att Little som han kallas som liten, jagas in i en öde knarkarkvart. Kvarterets tuffe, men snälle langarboss tar hand om honom och hjälper honom därifrån och erbjuder honom sen mat och beskydd. Littles mamma knarkar och har svårt att ställa upp när hon behövs.

I tonåren är Chiron, som han egentligen heter, en kille som går för sig själv… han funderar på om han är homosexuell och han råkar illa ut när skolans kaxigaste vill ha någon att reta upp sig på.

Jag ska inte berätta allt, vi möter honom som ung vuxen också, han kallar sig Black då…

Moonlight är stillsamt dramatisk, mycket sker utan ord, det är blickar, det är väntan och längtan till något annat. Och så exploderar det ibland. Jag gillar Moonlight skarpt, det är vackert i allt det trasiga, det finns värme att hitta i de till synes hopplösa kvarteren. Mitt betyg blir en femma till Moonlight.