Politiker: Beslutet var lätt att ta

3:34 min

Idag tog Karlshamn det formella beslutet i kommunstyrelsen. Tio personer röstade ja, fyra personer röstade nej.

Läs direktrapporteringen i efterhand här. 

Runt 15.30 idag tog Karlshamns kommunstyrelse beslutet att kunna lagra de rör som behövs när den ryska gasledningen Nord Stream 2 ska byggas i Östersjön. 

Tre moderater sade nej, liksom en ledamot från Sverigedemokraterna. En annan SD-ledamot avstod från att rösta.

– Det är en bra dag idag. Vi i koalitionen (S,C och L) har hela tiden haft som mål att kunna genomföra affären, men velat ha med oss försvarsmakten. Så vi är glada att ha hittat en lösning, sa kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) vid en presskonferens efter att beslutet tagits.

"Sämsta miljöbeslutet någonsin"
Magnus Gärdebring, en av tre moderater som röstade nej i frågan tycker att det är bekymmersamt att Karlshamns hamn nu kan lagra rören. 

– Man undrar vem som styr i det här landet när man låter kommuner ta så här stora säkerhetspolitiska beslut. Dessutom är det ett miljömässigt mycket dåligt beslut eftersom det bidrar till användningen av fossila bränslen, säger han.  

Per-Ola Mattson håller inte med om kritiken att Karlshamns kommun skulle driva Sveriges säkerhetspolitik. Han menar att överläggningarna med regeringen och att försvarets inblandning gör att kommunen inte går emot dem längre.

– Därmed säger man från de här hållen att det här kommer fungera, att hamnen kan fortsätta bedriva sin verksamhet, säger han.

Viktigt för hamnens framtid
Per-Ola Mattson menar att ett ja till affären med Gazprom är ett ja till Karlshamns hamn överhuvudtaget.

Om inte kommunen hade gjort det möjligt för den här affären hade många andra affärer också kunnat ifrågasättas, menar han.

– Man kan fråga sig hur Karlshamns hamn skulle utveckla sig i framtiden, om den skulle kunna finnas kvar överhuvudtaget.

Hamnen tar notan
Det har funnits mycket frågor kring vem som ska betala för det säkerhetsarrangemang som kommer finnas om rören väl kommer till hamnen.

Enligt Per-Ola Mattson kommer varken Karlshamns kommun eller skattebetalarna att få betala för det.

– Det är i så fall hamnen som kommer betala för det, som kanske får sätta upp staket runtomkring eller så, säger Per-Ola Mattson.

Förutom politikerna deltog även kommundirektör Daniel Wäppling och hamnchef Mats Olsson på presskonferensen i rådhuset.