Hårda strider i Ukraina - brott mot vapenvilan

1:26 min

Hårda strider rasar för tredje dagen kring staden Avdijevka i östra Ukraina. Minst åtta människor har dödats sen igår. El och värme är utslagen för tiotusentals civila i området. En evakuering av staden är förberedd.

Det fortsätter mullra dovt från granateld kring Avdijevkas gamla stad.

Striderna är de värsta i år och har dödat ett oklart antal på båda sidor av den så kallade demarkationsgränsen.

EU har reagerat kraftigt liksom OSSE, den europeiska säkerhets och samarbetsorganisationen. OSSE:s övervakare har hållit extrainsatt krismöte idag.

Deras observatörer har registrerat tiofalt fler fall av brott mot den så kallade vapenvilan Minsk II.

Enligt den skulle tyngre vapen dras bort från fronten, men i striderna har vapen använts med grov kaliber, i strid med avtalet.

Avdijevkas myndigheter har förberett en evakuering av de 20 000 invånarna i staden, som nu varken har el eller värme i sina hus. Men majoriteten vill inte lämna sina bostäder.

Gruvarbetare blev fast nere i schakten sedan hissarna inte fungerade på grund av att elen slog ut.

I Moskva läggs skulden på Kiev för de upptrappade striderna, som påstås ha initierats av "terrorister från Högra sektorn", men den ukrainska armén å sin sida påstår att rysk militär tillsammans med separatisterna i Donetsk inledde offensiven för att försöka ta över den viktiga industridelen av Avdijevka.

Ukrainska Avdijevka ligger bara fem kilometer från Donetsk, som kontrolleras av utbrytarna i den självutnämnda republiken Donetsk.

Trots nästan tre års krig har 20 000 invånare valt att stanna kvar i staden, där industrier fortsatt fungera som vanligt.

Men nu hotas en av Europas största kokstillverkare att tvingas stoppa produktionen på grund av striderna.

Tack vare den gigantiska fabriken har invånarna till viss del haft värme i sina hus och arbete.

Verkets direktör skriver på sin hemsida på nätet att naturgasen som håller verket igång håller på att ta slut och att en nedstängning förbereds.

Skulle det hända kommer det vara mycket komplicerat och ta lång tid att starta verket igen.