Länsstyrelsen om Kallak: Hur Laponia påverkas fortfarande oklart

Bergsstaten begärde ett nytt yttrande från länsstyrelsen i Norrbotten angående bearbetningskoncession för Kallak K nr 1. Nu har länsstyrelsen återsänt ärendet, då frågan om hur världsarvet Laponia påverkas av eventuell gruvdrift fortfarande inte är tillräckligt utredd.

Länsstyrelsens bedömning är att ärendet om Jokkmokk Iron Mine AB:s ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk, behöver utredas ytterligare. Det utifrån hur den planerade gruvverksamheten i området påverkar världsarvet Laponia. Därför avstår länsstyrelsen från att lämna något nytt ställningstagande i ärendet och sänder yttrande tillbaka till Bergsstaten för vidare handläggning.

– Verksamhetens påverkan på Laponia och dess status som världsarv är inte tillräckligt utredd för att vi ska kunna göra en prövning av mark- och vattenanvändningen enligt miljöbalken. Hur världsarvet eventuellt påverkas är en särskild process och en fråga för Unesco. Vi återsänder därför ärendet till Bergsstaten för fortsatt handläggning, säger länsråd Johan Antti vid länsstyrelsen Norrbotten i ett pressmeddelande.

Laponiatjuottjudu styrelsemedlemmen Per-Jonas Parfa är nöjd över beslutet att skicka tillbaka ärendet till Bergstaten. För enligt honom behövs det mer underlag om hur Laponia kommer påverkas av en eventuell gruvdrift.

- Vi syn från samebyarna är att det en gruva kommer påverka världsarvet. För Laponia står på tre ben, och en av de benen är levande samisk kultur. Och enligt min syn kommer en gruvdrift i Gállok påverka renskötseln som är en viktig del i en levande samisk kultur i Laponia, säger Per-Jonas Parfa.

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson tycker det är viktigt med en ordentligt och noggrann handläggning av ärendet innan ett slutgiltigt beslut tas i frågan.

- Det är viktigt att arbetet blir bra och att man värnar världsarvet Laponia, säger Robert Bernhardsson.

Beslutet om Kallak går nu mycket mellan myndigheter och olika instanser, hur ser du på det?

-  Det är svårt för näringslivet och enskilda företag i fall det blir motstridiga besked och sådär. Men samtidigt måste man ha respekt för att miljölagstiftningen har förändrats och det är klart att företagen måste beakta det också, säger Robert Bernhardsson kommunalråd i Jokkmokk. 

 

Detta har hänt:
Hösten 2015 avslog länsstyrelsen i Norrbotten Jokkmokk Iron Mines AB:s ansökan om bearbetningskoncession för Kallak K nr 1. Bergsstaten gick inte emot länsstyrelsen och skickade ärendet till regeringen, som återremitterade ärendet till Bergsstaten för fortsatt prövning. 

Det på grund av att regeringen menar att ärendet bör prövas utifrån Högsta förvaltningsdomstolens dom 22 februari 2016 och att prövningen ska avse den påverkan som eventuell gruvdrift i området kan orsaka världsarvet Laponia. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande och innebär att ett mycket större område än själva området för bearbetningskoncessionen måste prövas.

Bergsstaten har begärt ett nytt samlat ställningstagande från länsstyrelsen, som nu alltså återsänder yttrandet till Bergsstaten för vidare handläggning, utan att lämna något nytt ställningstagande i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio