Wallström och Lavrov i möte

2:09 min

Utrikesdepartementet har försökt få till ett möte mellan Sveriges och Rysslands utrikesministrar Margot Wallström och Sergej Lavrov. Nu är det i praktiken klart.

– Ja, det utgår jag ifrån, vi håller på och diskuterar datum, säger utrikesminister Margot Wallström.

Vad tänker du ta upp på det mötet?

– Jag tror att vi har en ganska lång dagordning. Det är de bilaterala relationerna, och det är hur vi ser på konflikter och Rysslands och Sveriges roll i samarbetet i FN:s säkerhetsråd. Och förstås också EU och Ryssland, säger Margot Wallström.

Relationen mellan EU och Ryssland har varit kylig sedan Ryssland annekterade Krim och de fortsatta stridigheterna i östra Ukraina och den frågan lär alltså komma upp på mötet.

Dessutom kommer Margot Wallström ta upp säkerhetsläget kring Östersjön då Ryssland exempelvis placerat nya robotar i Kaliningrad och tagit fartyg till Östersjön som kan bära kärnvapen. 

– Det är klart att det är det som vi kommer att prata om, säkerhetsläget runt Östersjön. Och också hur vi ska ha det med samarbetet framöver. Och det är allt ifrån folkkontakter, vår handel och våra relationer rent allmänt, till säkerhetspolitiken, säger Margot Wallström.

Striderna i Östra Ukraina har flammat upp igen de senaste dagarna. FN:s säkerhetsråd, där Sverige fram till i går var ordförande, har nu krävt en återgång till eldupphör. Ett stort antal personer ska ha dött, säger Margot Wallström.

– Det här är djupt oroande. Vi vill att Minsköverenskommelsen ska följas. Och här krävs det att man upphör med striderna. Människor har lidit nog i östra Ukraina, och det här är inte vägen framåt, säger hon.

Enligt Wallström har Sveriges månad som ordförande i säkerhetsrådet varit lyckad. Rådet har enats om en rad resolutioner och uttalanden och stämningen som har varit dålig har förbättrats, enligt UD.

– Framförallt gäller det att åstadkomma resultat i säkerhetsrådet. Att få länderna att enas om allt från uttalanden till resolutioner. Vi har sluppit veton och tycker nog att stämningen har blivit lite bättre, säger Margot Wallström.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fått en bra start och samtidigt har fredsförebyggande arbete och kvinnors roll lyfts fram och det har varit viktiga mål för Sverige, enligt Margot Wallström.