"Alldeles för enkelt att förfalska id-kort"

1:39 min

Polisens nationella bedrägericentrum vill nu se förbättringar i hanteringen av id-handlingar.

När Uppsala-polisen gjorde vapentillslag mot en lägenhet i Gottsunda fann de även vad som misstänkts vara en förfalskningsverkstad för tillverkning av falska id-handlingar och uppehållstillstånd

Det som krävs för att skapa falska identitetshandlingar och uppehållstillstånd är en lamineringsmaskin, UV-målning och uppgifter kring hur kortet ska se ut.

– Allt det går att göra i en hemmamiljö. Det är alldeles för enkelt, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Förfalskade id-handlingar kan användas till det mesta. Med hjälp av en bra förfalskad id-handling kan du kapa bank-id, bank-dosor men också ta lån.

Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum säger att det finns sätt att göra det svårare för bedragarna att förfalska id-handlingarna. Ett exempel är att införa chip som finns på bankkort idag med tillhörande kod för att försvåra. 

I dag finns det flera myndigheter som ger ut giltiga id-handlingar, bland annat Skatteverket och Transportstyrelsen. Det skapar problem, enligt Jan Olsson.

– Det ska finnas en utgivare av id-handlingar som även innehåller säkerhetsdetaljerna med chip och kod. Då kan vi få stopp på kreditbedrägerierna.