Problemen ökar för Fillon

1:52 min

Mediauppgifter talar nu om att den lön som den franske konservative kandidaten till presidentvalet, Francois Fillons fru och hans barn har fått ur offentliga medel motsvarar runt 9 miljoner kronor.

Partiet Republikanerna börjar nu prata om en "plan b", om den pågående polisutredningen skulle visa att han gjort sig skyldig till lagbrott.

Hans partivänner avvisar tidningsuppgifterna med hårda ord idag.

Fillon är utsatt för en institutionell statskupp från vänstern, säger Francois Fillons talesperson Thierry Solère i fransk tv. De vill förhindra vår kandidat att från ställa upp i valet.

Ordvalet är hårdare idag, sen tidningen Le Canard Enchaîné kommit med nya uppgifter om att Pénélope Fillon och två av parets barn ska ha fått mer pengar än som tidigare sagts, motsvarande sammanlagt cirka 9 miljoner kronor under ett par år.

De ska ha varit som anställda under Francois Fillons tid som minister, och hustrun har haft en månadslön på som mest 50.000 kronor och de fortfarande juridikstuderande barnen motsvarande 35.000 i månaden.

En polisutredning pågår nu för att klargöra vilken typ av jobb det har handlat om.
Fillon kan eventuellt bli återbetalningsskyldig. Den kandidat som lanserat sig som den "ärlige kandidaten" har fått ett rejält problem
och oron växer i partiet Republikanerna.

Fillon fick ett massivt stöd i högerns primärval för att han anses vara den bäst lämpade att i en möjlig slutstrid i presidentvalet, stå emot Marine Le Pen från extremhögern.

En sida i partiet sluter nu upp bakom honom, men det finns också de som vill diskutera en plan B och om hans kandidatur skulle kunna axlas av någon annan. Om det visar sig att begått ett lagbrott.

Brigitte Solèges som Ekot träffar på en gata i Paris, tycker att det är en skandal.

– Jag tänker på alla dem som jobbar hårt för mycket lägre löner och så ger han enorma summor till sina barn under studierna, det är skandalöst, säger Brigitte Solèges.