Putin besöker Ungern för samtal med Orban

1:58 min

Ungerns premiärminister Viktor Orban är en av få EU-ledare som fortsatt hålla regelbundna möten med Rysslands president efter annekteringen av Krim och landet vill gärna se sanktionerna mot Ryssland hävda.

– Ungern har förlorat över sex miljarder euro, omkring 56 miljarder svenska kronor, de senaste två åren på grund av sanktionerna mot Ryssland. Dessutom fungerar de inte, säger Zoltan Kovacs, talesperson för Ungerns regering.

Hittills har Ungern ställt sig bakom EU:s sanktioner men nu, menar man, är det hög tid att ompröva den politiken.

Senast Vladimir Putin besökte Ungern var för två år sedan. Då hade bara ett år gått sedan annekteringen av den ukrainska Krimhalvön och besöket väckte stora protester både i Ungern och i övriga EU. Sedan dess har samtalen mellan länderna fortsatt och då som nu med fokus på energifrågor.

Ungern är mycket beroende av Ryssland för sin energiförsörjning och kritiker menar att det beroendet nu riskerar att öka ännu mer sedan Ryssland utlovat ekonomisk hjälp för att bygga två nya reaktorer vid Ungerns enda kärnkraftverk.

Dessutom väntas man diskutera framtida samarbeten på gasområdet. Det här går emot EU:s strävan att göra sig mindre beroende av rysk energi men den ungerska regeringens talesperson Zoltan Kovacs säger att Ungern inte har något val eftersom EU inte har skaffat fram några alternativ.

Viktor Orban har länge kritiserats för att gå Rysslands väg i synen på demokrati och yttrandefrihet. Den kritiken har också kommit från USA under Barack Obamas tid som president men med Donald Trump i Vita huset ser den ungerska regeringen helt nya möjligheter framför sig.

– Det politiskt korrekta språket och den så kallade liberala synen på världen kommer inte att vara det enda som gäller längre, säger Zoltan Kovacs.