Ville ha massage – blev erbjudna sex

2:22 min

En del av polisens kartläggning om sexhandeln på thaimassagesalongerna kommer från tips från kunder som kommer till salongerna i tron om att få en vanlig massage.

Stockholmspolisen har kartlagt sexhandeln på thaimassagesalongerna. De bedömer att runt 40 av 300 thaimassagesalonger säljer sexuella tjänster.

När kunder som är intresserade av att bara få massage kommer till thaimassagesalongerna kan de få uppleva något helt annat.

Polisinspektör Marie Näslund berättar hur det kan gå till:

– De kan säga att de har blivit erbjudna en sexuell tjänst efter avslutad massage. Jag menar, alla män som går till massageställen vill ju inte ha det här. En del har blivit kränkta och har tyckt att det inte är ok. Och antingen att de har lämnat tips till oss, till polisen eller gjort en anmälan på det här, säger Marie Näslund.

När Skatteverket gjorde kontroll av kassaregistren på thaimassagesalonger var det ett liknande scenario. Då Skatteverkets kontrollanter köpte en massage för att kontrollera om de använde kassaapparaten på rätt sätt fick de ofta erbjudande om en sexuell tjänst.

Björn var med om samma upplevelse. Han skulle få thaimassage i centrala Stockholm i närheten av där han bodde.

– Jag ville bara få avslappning i ryggen. Men sen blev massören väldigt närgången och ville att jag skulle ta av mig kalsongerna och bara ha en handduk över kroppen, säger Björn.

Han fortsätter:

– Sen när hon började massera kom hon närmre och närmre väldigt känsliga delar. Jag sade att det här känns inte ok, vi svenskar är blyga. Det är kanske naivt men det hade jag inte en tanke på. Jag vet ju att det händer men jag tänkte inte just mig och då, det kändes inte som jag var den målgruppen, berättar Björn.

Eftersom Björn inte blivit tillfrågad om han ville köpa en sexuell tjänst polisanmälde han aldrig händelsen, men den har påverkat honom:

– Jag kände mig kränkt och smutsig. Jag kände mig också lite korkad och naiv. Jag tänker mig äldre män, den stereotypa bilden av de som behöver det här. Och så hamnar jag själv där, säger Björn.

Enligt Kajsa Wahlberg, kommissarie vid NOA, polisens nationella operativa avdelning är det en del av kvinnorna på thaimassagesalongerna som endast får betalt för de sexuella tjänsterna som de utför. Betalningen för massagen går till den som äger salongen:

– Oftast har de ingen lön mer än de pengarna de får för den sexuella tjänsten de säljer. De här pengarna ska gå till hyra och mat men också att skicka pengar hem till fattiga släktingar i hemlandet, säger Kajsa Wahlberg.

Vilken position befinner sig kvinnorna i som säljer sexuella tjänster?

– De är ofta väldigt utsatta och får även bo i thaimassagesalongen. Och återigen så har de väldigt låga inkomster, säger Kajsa Wahlberg.