Modulhus ska lösa akut bostadsbrist i Nyköping

1:52 min

För att nyanlända som anvisas till Nyköpings kommun ska slippa att bo i månader på vandrarhem eller hotell, står det nu klart att kommunen ska bygga tillfälliga modulhus.

I år ska Nyköpings kommun ta emot 136 personer enligt anvisningslagen, samtidigt som hälften av de 94 som kommunen tog emot för 2016 inte fått egen lägenhet ännu.

De flesta nyanlända väljer själv en kommun att flytta till och ordnar bostad. Men det här handlar om nyanlända med uppehållstillstånd som ska flytta till kommunen enligt anvisningslagen - en lag som ska se till att alla kommuner är med och tar ansvar för mottagandet av nyanlända.

Nyköping är den kommun i Sörmland som tar emot flest enligt den här lagen - samtidigt som bostadsbristen i kommunen är stor.

Därför ska nu kommunen sätta upp fabriksbyggda husmoduler för att lösa den akuta krisen.

Erik Carlgren är kommundirektör i Nyköping:

- Ett sådant uppdrag är nu givet till kommunfastigheter i Nyköping för att så snart som möjligt kunna få fram sådana.

Per Norrhäll är bostadskonsulent på vuxenenheten i Nyköping och den som försöker ordna tak över huvudet till de nyanlända:

- Det är ju ingen överraskning att de här personerna kommer. Man har vetat om det här ganska länge och skulle kanske ha agerat tidigare, säger han.

Förra året påbörjades byggen av 283 nya lägenheter i Nyköping, vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan - men Erik Carlgren berättar att kommunen växer med omkring 700 personer per år, vilket innebär att bostadsbyggandet måste bli ännu mer omfattande. Samtidigt har Per Norrhäll en tuff uppgift när han bara kan erbjuda de som kommer trånga hotellrum utan möjlighet till kök när de väntat länge på att få starta sina nya liv:

- Det känns hopplöst när man ser besvikelsen i deras ögon när de placeras på hotell, när de trodde de skulle få en lägenhet, berättar Per Norrhäll.

Erik Carlgren, kommundirektör:

- Jag skulle önska att vi kan ge dem lägenheter så snabbt som möjligt för det här är inte bra.