Rumäniens regering under press

1:43 min

I Rumänien fortsätter protesterna mot beslutet att lätta på antikorruptionslagarna och i praktiken ge amnesti till en rad fängslade politiker. Trycket på den socialdemokratiska regeringen växer.

En minister har avgått och den rumänska presidenten har begärt att författningsdomstolen ska ta ställning till om förslaget är lagligt.

Protesterna i Rumänien har beskrivits som de mest omfattande i landet sedan kommunismen störtades 1989.

En kvarts miljon människor var ute igår och demonstrerade i huvudstaden Bukarest och ett tiotal andra städer.

Premiärminister Sorin Grindeanu har inte visat några tecken ännu till att backa, men trycket på honom ökar och sprickor har visat sig i regeringen.

Idag avgick handelsministern med argumentet att han inte skulle kunna se sina barn i ögonen i framtiden och en vice ordförande i det styrande socialdemokratiska partiet begärde att beslutet dras tillbaka.

Rumäniens president Klaus Iohannis, som kommer från den borgerliga sidan, vände sig till författningsdomstolen med frågan om det hastigt ihopsydda dekretet som inte godkänts av parlamentet är i enlighet med konstitutionen.

Och justitieministern som själv låg bakom förordningen valde idag att ta en time-out.

Regeringsbeslutet innebär i praktiken att vissa korruptionsbrott som uppgår till mindre än motsvarande 400.000 kronor avkriminaliseras.

Regeringen motiverar det med att landets fängelser redan är överfulla och måste tömmas, men kritiker hävdar att avsikten är att en rad högt uppsatta rumäner ska slippa undan fängelsestraff.

Den enorma korruptionen har varit en central fråga i rumänsk politik ända sedan den kommunistiske diktatorn Ceausescu störtades och avrättades.

Rumänien är sedan 2007 medlem i EU och Bryssel har skarpt kritiserat regeringens senaste beslut.