Ygeman: Det är upprörande

1:42 min

Inrikesminister Anders Ygeman (S) om sexhandeln på thaimassagesalongerna.

– Naturligtvis är det upprörande, men bra att polisen gjort en kartläggning, säger han.

I morse berättade Ekot om Stockholmspolisens kartläggning som visade att 40 av 300 thaimassagesalonger i Stockholmsregionen misstänks sälja sexuella tjänster. Förutom sexköp misstänker polisen att det rör sig om brott som grovt koppleri och människohandel.

Inrikesminister Anders Ygeman kommenterar detta så här.

– Naturligtvis är det upprörande men samtidigt är det bra att polisen har gjort en kartläggning och att man lagför den som ägnar sig åt verksamheten liksom åt de som köper de sexuella tjänsterna.

Inrikesminister Anders Ygeman lovar inga nya pengar för att komma åt denna brottslighet utan han understryker att regeringen redan satsar mycket på polisens verksamhet som även inkluderar arbetet mot människohandel och köp av sexuella tjänster.

– Vi skjuter till en stor summa pengar till polisen, två miljarder kronor under de närmaste åren samtidigt som vi har gett polisen uppdrag att jobba med människohandel.

Hur ser du på den här brottsligheten med tanke på utsattheten för kvinnorna?

– Vi måste slå mot dem som utnyttjar de här kvinnorna för att sälja sexuella tjänster. Vi måste också slå mot det som utgör marknaden, alltså de som betalar för de sexuella tjänsterna, säger Anders Ygeman.

Det är inte bara i Stockholm polisen misstänker att det förekommer försäljning av sexuella tjänster på thaimassagesalonger, i region Väst har polisen misstankar om att det förekommer det på mellan 30 och 40 salonger och även i Malmö har polisen fått indikationer på att det förekommer på 30 och 40 salonger.

Kajsa Wahlberg, kommissarie vid NOA, polisens Nationella Operativa Avdelning, berättar att kvinnorna som arbetar på thaimassagesalongerna ofta befinner sig i en mycket utsatt situation. Ibland tvingas de bo på salongerna och den enda inkomst de får kommer från de sexuella tjänsterna.

– Oftast har de ingen annan lön än just de pengarna de får för den sexuella tjänsten de säljer. De här pengarna ska gå till hyra, mat och uppehälle här i Sverige men också räcka till att skicka pengar hem till fattiga släktingar i hemlandet, säger Kajsa Wahlberg.