USA:s FN-ambassadör fördömer rysk aggression i Ukraina

USA höjer tonen mot Ryssland efter de senaste blodiga drabbningarna i östra Ukraina och säger att sanktionerna kvarstår.

Men den ryske presidenten Vladimir Putin anklagar Kiev för att ha blåst liv i konflikten med de proryska separatisterna - för att få stöd av USA:s nya administration.

– Vi vill förbättra vår relation till Ryssland. Men den förfärliga situationen i östra Ukraina är en sådan som kräver ett tydligt och starkt fördömande av ryskt agerande, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i sitt första offentliga uttalande i säkerhetsrådet, enligt nyhetsbyrån AFP.

De amerikanska sanktionerna mot Moskva som infördes efter den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014 kommer att kvarstå "tills Ryssland återlämnar kontrollen över halvön till Ukraina", säger Haley.

Enligt proryska separatister dödades tio civila i granatbeskjutning i Donetskregionen på torsdagen. Ukrainska myndigheter rapporterade att minst två personer dödades, men parternas uppgifter har inte verifierats från oberoende håll, rapporterar Reuters.

Putin hävdade tidigare under dagen att Ukrainas regering dels försöker samla stöd på hemmaplan, dels provocera fram en reaktion från USA.

– Mot bakgrund av tydliga misslyckanden ekonomiskt och socialt har oppositionen (i Ukraina) vaknat. Då behöver den tystas och allmänheten mobiliseras för att stötta den nuvarande regeringen, sade Putin på en presskonferens tillsammans med premiärminister Viktor Orbán vid ett besök i Ungern, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Mötesvärden betonade för sin del EU:s linje i Ukrainafrågan: att Minskuppgörelsen från 2015 ska uppfyllas "fullständigt" .

– Vi ser ingen annan lösning, sade Orbán i huvudstaden Budapest.

Det nya våldet är koncentrerat kring Avdiivka, strax norr om separatisternas självutnämnda huvudstad Donetsk. De senaste fyra-fem dagarna har ett 20-tal personer dödats.

Samtidigt har både EU och Nato manat Ryssland att använda sitt inflytande över separatisterna för att stoppa våldet.

John McCain, partikamrat med president Donald Trump och ordförande i senatens mäktiga försvarsutskott, analyserar våldet i Ukraina på ett sätt motsatt Putins: som ryska provokationer för att testa den nya amerikanska administrationen. McCain manade på torsdagen Trump att hjälpa Ukraina försvara sig mot "ytterligare kränkningar från Ryssland och dess separatistiska ombud", enligt Reuters.

Mitt i den uppblossande konflikten säger Ukrainas president Petro Porosjenko i en intervju att han planerar en folkomröstning om Natomedlemskap, enligt tyska Funke Mediengruppe. Detta sedan opinionsundersökningar har visat att stödet för ett medlemskap ökat från 16 till 54 procent på fyra år.

– Som president vägleds jag av folkets åsikter, och jag kommer att hålla en folkomröstning i frågan om Natomedlemskap, säger Porosjenko.

Han svär också att "göra allt jag kan" för att uppnå medlemskap om utslaget i folkomröstningen ger ett ja.