Ny lag i Ungern kan försvåra granskning

2:08 min

Regeringen i Ungern hävdar att organisationer som bland annat försvarar mänskliga rättigheter och granskar korruption i själva verket ägnar sig åt politik på uppdrag från utlandet. I vår väntas ny lagstiftning som ska sätta deras verksamhet under lupp.

– Det som händer nu är till för att misskreditera vårt arbete och framställa oss som politiska agenter, som agerar på uppdrag åt utländska krafter, säger Márta Pardavi, vice ordförande för den ungerska Helsingforskommittén, som arbetar med att försvara mänskliga rättigheter i Ungern.

Detaljerna kring den nya lagen för ickestatliga organisationer som planeras i år är inte klara än men grundtanken är att öka kraven på ekonomisk redovisning.

En onödig lagstiftning menar Márta Pardavi som säger att hennes organisation redan är mycket öppen med varifrån pengarna kommer - bland annat från den stiftelse som grundats av den ungerska finansmannen och filantropen Georges Soros.

Soros har ofta riktat kritik mot Ungerns regering och premiärminister Viktor Orbán och från regeringens sida hävdar man att organisationer som den ungerska Helsingforskommittén i själva verket ägnar sig åt politik, inte frivilligverksamhet. Bland annat ger man juridisk hjälp till flyktingar och migranter i landet.

Samma kritik riktas också mot den ungerska grenen av antikorruptionsorganisationen Transparency international som också får pengar från George Soros.

En högt uppsatt politiker från regeringspartiet Fidesz sa nyligen att de här organisationerna ska "sopas ut" ur Ungern. Även premiärminister Viktor Orbán har sagt att tiden snart är ute för de organisationer som företräder Soros intressen.

Miklos Ligeti, rättslig chef på Transparency international i Ungern tror än så länge att det i första hand handlar om retorik från regeringens sida. Han ser kritiken som ett bevis för att hans organisation faktiskt gör ett bra jobb med att granska landets politiker.