EU-ledare ska diskutera migration på Malta

2:29 min

I dag samlas EU:s ledare i Maltas huvustad Valetta för ett informellt möte om den illegala invandringen. Den stora frågan är hur EU ska kunna stoppa alla afrikaner som vill ta sig till Europa.

Uppemot en miljon flyktingar och migranter väntar i dag i Libyen på att ta sig över Medelhavet till Europa, enligt EU, som befarar att de kommer att bli ännu många fler om Europa inte sätter stopp nu - både i norr vid Libyens kust och i söder vid gränsen mot andra afrikanska länder. 90 procent av migranterna som når Europa kommer just nu via Libyen.

Igår kväll möttes Italiens och Libyens premiärministrar i Rom

– Vi har träffat en överenskommelse om att samarbeta mot smugglarnätverken, sa den italienske regeringschefen Paolo Gentiloni efteråt. Men exakt vad som ska göras och hur mycket pengar som ska avsättas avgör EU:s ledare.

En åtgärd lär bli att förstärka den libyska kustbevakningen med mer utbildning och utrustning. Att bara kopiera avtalet med Turkiet, som i stort sett hejdade båtarna till Grekland, är det få som tror på.

Det är svårt att skicka tillbaka människor till det kaosartade Libyen där migranterna lever under förfärliga förhållanden, men Italien har som EU:s största mottagarland i dag blivit EU:s förlängda arm för att hitta lösningar med Libyen.

En annan insats är att stärka länderna varifrån migranterna kommer - Nigeria, Mali, Sudan med flera - i utbyte mot att dessa länder stoppar migranttrafiken. EU planerar också att öka samarbetet med övriga Nordafrika - Egypten, Tunisien och Algeriet - så att migrantströmmarna inte börjar gå via de länderna i stället.

Men det finns svaga punkter. Det har spekulerats i om vissa inom den libyska kustbevakningen samarbetar med smugglarna. Och flera av de afrikanska länderna är inte så samarbetsvilliga och vill inte ta tillbaka sina medborgare. De har svaga ekonomier och snabbt växande befolkningar.

En underliggande svaghet är att det bland migranterna finns skyddsbehövande personer.

Malta som ligger mitt i Medelhavet prioriterar nu migration under våren som ordförande i EU. Snart blir vädret bättre och då blir båtarna ofta många fler.