Hur gör ungdomar i det slutna Iran för att hitta en partner?

5:42 min

Här i Sverige finns dejtingsidor i mängder och vi kan när som helst gå ut och dansa eller kanske sätta oss i en bar och börja prata med folk. I Iran finns en stenhård sedlighetspolis, klubbar och barer existerar inte och sociala medier är hårt kontrollerade. Men på kvällen fylls många vägar med bilar som kör runt runt... det är killar och tjejer som är ute på dordor.

Reportage av Sara Choghrich.

I en liten skönhetssalong söder om Tehran kliver den 25 årige studenten Neda in för en skönhetsbehandling. Hon har slutat skolan för dagen och tagit helg. Hon tar av sig sin sjal och släpper ut håret. Persiennen är nerdragen så att ingen kan se in. Neda säger till personalen att hon vill bli sminkad så att hon lyckas få många telefonnummer ikväll.

- Vi har ju inte disko här som ni har säger Neda.

Vart ska du då hitta en dejt ikväll frågar jag.

- Vi ska på dordor, svarar hon.

Dordor betyder "runt runt" på persiska. Killar och tjejer åker alltså runt med sina bilar på kvällarna och byter nummer med varandra.

Neda är nu uppiffad med mörkrosa läppstift, markerade ögon och en vit sjal som får henne att synas tydligare i kvällstrafiken. Vi lämnar salongen och åker iväg i hennes bil.

- Den här vägen vi åker på just nu kommer att bli väldigt trafikerad om 1 till 2 timmar när det blir mörkt och många kommer ut på dordor, säger hon.

15 varv senare får en kille som kört efter Neda till slut kontakt med henne.

Hon tar hans nummer och kör med snabb fart vidare.

- Jag vill ju inte riskera att polisen ser att vi byter nummer säger hon. Då kan vi bli utfrågade och i värsta fall tagna till polisstationen.

Det är en spänd katt- och råtta lek med polisen och jag åker vidare till Tehrans innerstad och möter upp Milad som precis fyllt 26 och arbetar på hans pappas företag. Eftersom det är helg ska han ut och roa sig men först måste han tanka bilen. Vi kör förbi några bensinstationer men det är långa köer med minst 50 bilar. Mer än hälften av Irans befolkning är under 30 säger han, och när det blir fredag vill många ut och roa sig på vägarna. 

- Iran har inga klubbar, så vi får ta en bil och åka ut på dordor. Om man ska gå på en hemmafest är man stressad. Man vet aldrig när festen tar slut. Vilket ögonblick som helst kan polisen knacka på dörren och ta med alla till polisstationen säger han, säger Milad.

Efter några minuter ute på vägen får han syn på en bil med några tjejer i och kör snabbt ikapp för att fånga deras uppmärksamhet.

- De vill inte att vi hälsar men jag kör efter och hälsar iallafall säger han.

Med en snabb fart kör en BMW förbi och stannar upp vid tjejernas bil.

- Deras bil kostar 10 gånger mer än min bil säger Milad.

Det här är det största bekymret för dagens unga i Iran, pressen att ha det bra ställt. Om man vill få en tjejs uppmärksamhet ute på dordor eller få chansen att gifta sig måste man ha ett bra jobb och pengar, säger han.

Eftersom Iran är ett muslimskt land som sedan den iranska revolutionen bygger på shiamuslimska lagar som grundas på koranen tillåts inte till exempel alkohol eller sexuellt umgänge mellan killar och tjejer som inte ingår i ett äktenskap. Jag träffar en imam som förklarar att en kille och en tjej endast får lära känna varandra om de ingår i en Zige, det vill säga en tillfällig förlovning på tre månader som endast är till för att prata med varandra och inte till för att de ska ha sex förklarar imamen. Han fortsätter och berättar att det kan få konsekvenser för unga om de inleder en relation utan att gifta sig som att till exempel hyresvärdar inte vill hyra ut en bostad till dem då.

Innan jag avslutar min resa i Iran möter jag upp Hussein 25 år som studerar till veterinär i Tehran. Jag vill veta om han tror att det kommer bli lättare att dejta och roa sig i framtiden i ett land som Iran?

- I Europa är allt lättare, här görs allt i smyg. Men jag tror att det kommer bli bättre i framtiden med hjälp av teknologin. Det sker en positiv utveckling. Ett barn som är tio år yngre än mig tänker på ett helt annat sätt än vad jag gjorde i den åldern. Trots att sociala medier kan kontrolleras av regimen så har nya chanser uppstått att lära känna andra utan behöva ta risker ute på gatan, säger Hussein.