Dyrare att försäkra bilen i vissa områden i Västerås

1:29 min

Det är betydligt dyrare att försäkra bilen om du bor på Bäckby eller Råby i Västerås, än på Hamre, visar uppgifter från fyra försäkringsbolag.

– För den enskilda konsumentens plånbok kan det vara så att man får betala för det kollektiva, om det är mycket skador i det område man bor i, säger Cecilia Collin, konsumentjuridisk rådgivare i Västerås.

De många bilbränderna i Västerås kan på sikt leda till höjda försäkringspremier, har vi nyligen rapporterat om. Men redan idag är det dyrare att försäkra bilen i områden där det enligt polisens statistik brunnit många bilar.

Försäkringsbolagen Folksam, If, Trygg Hansa och Länsförsäkringar Bergslagen har för P4 Västmanlands räkning tagit fram årspremie för en viss bilmodell med angiven körsträcka, ålder på ägaren och parkerad utomhus.

Även om det finns skillnader mellan bolagen, så är bilden entydig när det gäller vissa områden. På Råby och Bäckby där många bilar råkat ut för bränder och skadegörelse, blir premien betydligt högre än i mindre skadedrabbade villaområdet Hamre i andra änden av Västerås.

Enskilda konsumenten får betala för det kollektiva.

Det kan skilja från en tusenlapp upp till flera tusen kronor. Och det här är en bild som konsumentjuridiska rådgivaren Cecilia Collin i Västerås känner igen.

– Man väger in flera faktorer när man sätter pris på en försäkringspremie, bland annat orten och det kan ju skilja även på områden. Man ser ju på historiska data över skadebilden i området, säger Cecilia Collin.