Hackerattack mot norska Säpo

1:23 min

Norges säkerhetspolis PST hävdar att en grupp knuten till ryska myndigheter har utfört en hackerattack mot flera anställda vid centrala samhällsfunktioner, som försvaret och utrikesdepartementet.

Enligt den norska säkerhetspolisen riktades angreppet mot nio norska e-postkonton tillhörandes bland annat PST självt, socialdemokratiska Arbeiderpartiet, Strålskyddsmyndigheten, och vissa personer på utrikesdepartementet och inom norska försvarsmakten.

– De vi menar står bakom är en grupp som kallar APT 29. De har tidigare utfört en serie angrepp mot västliga mål de senaste åren, och APT 29 är knuten till ryska myndigheter, säger Martin Bernsen, informationschef på PST, till Ekot.

Och det har ni bevis för, menar du, att det är just den här gruppen som ligger bakom?

– Ja, det visar de undersökningar vi har gjort, säger Martin Bernsen utan att specificera vilka bevis PST har mot APT 29.

Den ryska hackergruppen APT 29 misstänks bland annat ligga bakom dataintrånget hos Demokraternas nationella kommitté i USA förra året.  

Joel Westerholm, Ekots it-reporter, säger att man vet vad gruppen har gjort, men inte vilka medlemmarna är.

 – Det finns tecken på att den ska höra till myndigheter på något sätt i Ryssland. Exakt hur högt upp den går är omöjligt att säga säkert, även om många tror att den går ända upp i regeringen, säger han.

Gruppen kan ha varit ute efter information som kopplas till Norges  Nato-medlemskap, säger Joel Westerholm.

Martin Bernsen säger till Ekot att det inte finns tecken på att hackarna ska ha kommit över hemligstämplad information. PST är dock oroligt för den här typen av datorangrepp mot centrala, känsliga delar av det norska samhällssystemet.

– Ett skäl att vi går ut och berättar om detta nu är just för att folk ska vara medvetna om hur de uppför sig på nätet och att de är försiktiga med känslig information, säger Martin Bernsen på PST.