Per Bolund kritiserar Trumpadministrationen

1:26 min

De senaste dagarna har president Donald Trump allt tydligare visat att han vill avreglera finansmarknaden i USA, något som väcker oro och kritik bland annat i Sverige.

Finansmarknadsminister Per Bolund är upprörd över administrationens vilja att förskjuta eller försvaga internationella överenskommelser.

– Det är väldigt tydligt att man såväl ska avsluta pågående förhandlingar som göra en stor översyn av redan genomförda överenskommelser, och det är ju extremt oroande, säger Per Bolund.

Per Bolund visar upp en kopia av ett brev, skrivet av vice ordförande i kongressens finansutskott, Patrick McHenry, adresserat till centralbankschefen Janet Yellen.

– Det här brevet visar ju att Donald Trump är ett hot mot den finansiella stabiliteten, och det är väldigt oroande, säger Per Bolund.

Patrick McHenry skriver att det är oacceptabelt att centralbanken fortsätter förhandla om internationella avtal då sådana kan innebära en börda för amerikanskt näringsliv. Innan sådana förhandlingar eventuellt kan återupptas måste Donald Trump först få möjlighet att besluta vilka som sitter på vilka poster.

– Jag blir upprörd. Jag tycker att det här är en skadlig väg och här måste världssamfundet och alla länder som vill nå konstruktiva överenskommelser samla sig och möta den här utvecklingen, säger Per Bolund.

Har du talat med några ministerkollegor, på hemmaplan eller internationellt?

– Det är ju nästa steg. Nu måste vi fundera på hur vi kan svara på det här. För det var faktiskt USA som var ursprunget till den senaste finanskrisen. Och att man nu så tydligt backar från sitt ansvar att skapa finansiell stabilitet och se till så det finansiella systemet fungerar, det medför så klart risker för alla oss andra och jag ser det som helt oacceptabelt.