Förlossningsprojekt ingen tröst efter BB-stängning

1:52 min

Landstinget i Västernorrland har tonat ner kritik mot BB-stängningen i Sollefteå med ett nytt projekt för blivande föräldrar i området. Det ersätter ändå inte den stängda avdelningen, menar projektledaren.

– Nedläggningen av förlossningen kan inte ersättas av den här modellen, säger projektledaren Ulrika Sjöstrand.

Blivande föräldrar har nu drygt tio mil längre till närmaste förlossning efter att BB i Sollefteå stängt.

De måste åka på små vägar med dålig mobiltäckning. Invånare i Ådalen har ockuperat sjukhuset i protest mot stängningen.

Ockupanterna menar bland annat att de längre avstånden är en patientsäkerhetsrisk.

Den politiska ledningen i landstinget Västernorrland tonar ner oron genom att lyfta fram ett forskningsprojekt som startat i samband med stängningen.

Unga mammor, förstföderskor och förlossningsrädda i området ska få en kontinuerlig kontakt med samma barnmorska under graviditeten fram till eftervården för att öka tryggheten.

Samtidigt menar projektledaren Ulrika Sjöstrand att modellen inte kan ses som plåster på såret för den stängda BB-avdelningen.

Det ersätter inte en avdelning

– Det handlar inte om färden, utan om ett större perspektiv på graviditet, förlossning och föräldraskap. Så det ersätter inte en avdelning. Tänker man så skulle man sätta in en barnmorska under transporten, men det är inte så vi tänker, säger hon.

Ewa Back är socialdemokrat och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget Västernorrland. Hon menar att projektet ändå kan bidra att minska den otrygghet som uppstått.

Projektet är ett viktigt inslag

– Det är inte förlossningsvården som är ute och åker, nej. Men den kontinuitet och möjligheten man har att vara ett stöd för blivande förälder är ett viktigt inslag, säger hon.

Men oron består ändå – ska inte den tas på allvar?

– Självklart ska den tas på allvar och det är en uppgift för personalen som möter de blivande föräldrarna, säger Back.