Förändrade gränskontroller mellan Sverige och Danmark

2:28 min

Danmark och Sverige är överens om att förändra de svenska gränskontrollerna i Öresund. Det skriver danska justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär att svensk polis kommer genomföra gränskontrollen på tågen på väg över Öresund istället för på första station i Sverige, vilket kommer att förkorta restiden.

– Gränskontrollen kommer att äga rum på tåget och inte på den svenska sidan där tåget står still i tio minuter, för att polisen ska kunna genomföra kontrollen. Det kommer att förkorta restiden avsevärt, säger Ekots korrespondent Samuel Larsson.

Men gränskontrollerna är inte de som många pendlare upplever som det största problemet i den här regionen, berättar han.

– Utan id-kontrollen, som äger rum på den danska sidan på flygplatsen Kastrup. Det kommer inte att påverkas av den här överenskommelsen, som blev känd nu på eftermiddagen, säger Samuel Larsson.

Vad kommer det här innebära för resenärer?

– Detaljerna i hur det här kommer att gå till är inte riktigt utarbetat än, men om man tänker att tåget står stilla i tio minuter så innebär det väl en förkortning på tio minuter från Köpenhamn till Malmö.