Donald Trump diskuterades på EU-mötet

1:46 min

En av de frågor som diskuterades under fredagens EU-möte i Valetta på Malta, var relationen till USA efter Donald Trumps tillträde.

– Det fanns inga anti-amerikanska stämningar på mötet, men EU måste reagera när viktiga principer kränks, sade Maltas premiärminister, Joseph Muscat.

EU:s ordförande Donald Tusk förklarade, som flera gånger tidigare, att det riktiga hotet mot EU är om medlemsländerna inte kan stå enade inför de utmaningar som finns.

Frankrikes president François Hollande hade en lite hårdare ton.

– Det finns olika åsikter om USA:s president Donald Trump men en sak är vi eniga om, och det är att EU gemensamt ska besluta om våra fortsatta relationer till USA, sade han under en presskonferens på fredagskvällen.

En annan fråga som diskuterades under fredagen var den överenskommelse som träffats när det gäller flyktingar och migranter som kommer in i EU via Libyen, allt för att till exempel den libyska kustbevakningen ska kontrollera gränserna och därmed upptäcka flyktingsmugglare.

Å andra sidan ska flyktingar och migranter som finns ombord på de här båtarna skickas tillbaka till Libyen, och då har också EU lovat med stöd till bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR och flyktingorganisation IOM för att hjälpa de flyktingar och migranter som finns i Libyen.

Statsminister Stefan Löfven (S) var nöjd med överenskommelsen.

– Det var en stor samstämmighet om att det är klart att det är en osäkrare tid. Samtidigt har vi all anledning att söka en bra dialog och ett samarbete med USA. Det finns så många gemensamma intressen att bevaka, sade han.

Vilka utmaningar finns det i samtalet mellan USA och EU?

– En fråga är frihandel, där USA nu säger att de ser helt annorlunda på frihandel än vad de gjort förut. Medan vi menar att frihandel i grunden är något bra, säger statsministern.